Inryckning på Sveriges nordligaste utbildningsplats

Precis som på ett flertal andra förband i landet var det inryckning även på Norrbottens regemente under måndagen den 17 augusti. De 27 rekryter som påbörjade sin Grundläggande militärutbildning vid I 19 denna dag gjorde det på Sveriges nordligaste utbildningsplats Kiruna. Dessa blev snart varse om vad knott är för något, i matsalskön vid söndagens middag hördes denna konversation angående knott;
– Dom där svarta små djuren som finns här, bits dom? ? Nej, dom äter upp dig…

Inmönstring i Kiruna. Foto: Stefan Sahlin/Försvarsmakten
Uthämtning av utrustning på förrådet. Foto: Stefan Sahlin/Försvarsmakten
Kontroll och tillpassning av utrustningen. Foto: Stefan Sahlin/Försvarsmakten
Korpral Johansson har genomgång vid ankomsten till Kalixfors läger. Foto: Stefan Sahlin/Försvarsmakten
Två av rekryterna framför den barack som är deras bostad de tre kommande månaderna. Foto: Stefan Sahlin/Försvarsmakten
All utrustning packas in innan det är dags för visitation av skåpordning. Foto: Stefan Sahlin/Försvarsmakten
Middag i matsalen. Foto: Stefan Sahlin/Försvarsmakten

Totalt var det alltså 27 förväntansfulla ungdomar som ryckte in på Lapplandsjägargruppen i Kiruna, tre av dessa är kvinnor.
– Huvuddelen, cirka 20 av rekryterna kommer från mellersta och södra Sverige, de anlände redan under helgen, berättar löjtnant Stefan Sahlin, utbildningsofficer vid Lapplandsjägargruppen.

På måndagen klockan åtta mönstrades rekryterna in, utrustning hämtades ut och prövades ordentligt, sen bar det iväg till Kalixfors utbildningsläger som ligger drygt 10 kilometer utanför Kiruna efter vägen mot Nikkaluokta.

Intryck och upplevelser

Väl framme i Kalixfors tog den inre tjänsten vid, det omfattade bland annat att packa in all utrustning i skåp, bädda sängar, sy fast kragspeglar på uniformen, gå igenom olika rutiner som till exempel brandsäkerhet och annat. Måndagens tjänst avslutades cirka 20:30. – Vi beordrade att det skulle vara släckt och tyst från 22:00 och alla rekryter somnade garanterat ovaggade efter en dag med många nya intryck och upplevelser, fortsätter Stefan Sahlin.

På tisdagen drog de första grundläggande övningarna igång redan 07.30. Dagen ägnades främst åt genomgång av den personliga utrustningen.
– Utbildningen och pågår nu fram till den 13 november då förhoppningsvis alla inryckta rekryter har genomfört hela utbildningen och kan fortsätta i Försvarsmakten på ett eller annat sätt. De här rekryterna har inriktningen att placeras i Hemvärnets insatsförband, en del av dom kommer även att söka anställning som yrkessoldater på olika förband runt om i landet, avslutar Stefan Sahlin.

Utbildningen vid Lappandsjägargruppen genomförs till största del i Kiruna och med en kortare del i Grubbnäsudden utanför Kalix.