Tillbaka i vardagen

Från att ha arbetat dygnet runt i ett helt annorlunda arbetsklimat än de är vana vid är de första soldaterna P4 skickat på insats i Mali tillbaka i sin ordinarie vardag. De flesta av dem jobbar som soldater på något av kompanierna på regementet men några har sin vanliga sysselsättning i det civila.

Deltidssoldat Petter Nilsson när han var i Mali Foto: Försvarsmakten

I slutet av januari kom de sista av regementets soldater tillbaka efter sin insats i Mali. De åkte dit ner i olika omgångar under hösten och när de kom hem följde en månad lång semester. Med utbildningstiden inför insatsen har de varit borta från sina ordinarie tjänster på P 4 sedan sommaren förra året.

Skillnaden mellan vardagen här och i Mali

För soldaterna på Skånings kompani stod strid i bebyggelse på schemat när de kom tillbaka i tjänst på kompaniet.
– Det var bara att hoppa in i jobbet och gilla läget. I och med att det är mycket verksamhet nu kommer vi nog in i det fort igen, säger Tobias Jangehammar som är en av de hemvändande soldaterna.

Det är skillnad att jobba i ordinarie tjänst på P 4 mot att vara på insats. Det märks bland annat i hur de övar, men också på en sådan sak som arbetstider.
– Det är svårt att komma tillbaka till ”torra” övningar igen. Inför insatsen jobbade vi med alla aspekter och fick en inblick i vad som händer när det verkligen ”är på riktigt”. Här hemma övar vi inte på samma sätt som vi gjort inför och under Mali, säger Niklas Tjernberg som till vardags är skyttegruppchef på kompaniet.

– Det är också en väldigt annorlunda arbetstillvaro. I Mali slutade vi aldrig jobba. Nu blir det plötsligt väldigt strikt med arbetstider, berättar Tobias.

Medan de varit i Mali har de fått löpande information om vad som händer på kompaniet under tiden de varit borta. På så sätt hålls de uppdaterade och missar inte viktig information när de är borta.

För några är vardagen något helt annat

För alla hemvändande soldater är återkomsten till vardagen inte likadan. Även deltidssoldater, som inte jobbar dagligdags på regementet utan har sina huvudsakliga sysselsättningar utanför Försvarsmakten, åker på insats. En av dem är Petter Nilsson som i vanliga fall är lärarstudent i Jönköping. Han åkte ner till Mali som en del av den första styrkan som skickades från P 4. Den ursprungliga planen var att inte ta något uppehåll från studierna utan plugga ikapp det han missade medan han var borta. När han fick frågan om att förlänga sin insats och tackade ja valde han dock att ta ett studieuppehåll och skjuta på studierna ett år, eftersom det skulle vara omöjligt att ta igen så mycket tid.

Han ser det inte som negativt för studierna att han tagit ett uppehåll för att tjänstgöra i Mali, eller att han är deltidssoldat överhuvudtaget.
– Man utvecklas och växer som person genom jobbet. Framförallt lär man sig att jobba med helt nya kollegor. Sedan är det kul att åka på insats, man träffar nya kompisar och blir väldigt tajta på missioner, säger han.

Han tror också att han kommer att ha nytta av erfarenheterna från jobbet i sitt framtida yrke som gymnasielärare i ämnena historia och religion.
– Ja, jag tror verkligen det, framförallt när det gäller tålamod och samarbete, och man lär sig lyssna på andra. Det är också positivt att ha erfarenhet och en egen uppfattning av de länder jag varit i.

Som deltidssoldat har Petter samma villkor som övriga studenter. Men han har inte upplevt några svårigheter med att kombinera studierna med jobbet.
– Jag har varit med på några övningar under tiden jag studerat. Då har jag bara upplyst kursansvarig att jag kommer vara borta, sedan är det upp till mig att se till att jag tar igen det jag missar i efterhand. Nu har det inte varit någon tenta eller liknande som krockat, men skulle det vara det finns det ju alltid fler än ett tentatillfälle.

Många klasskamrater och lärare till Petter ser också hans engagemang i Försvarsmakten som positivt.
– En av mina lärare, som själv är gammal militär, uppmuntrade mig till och med att åka till Mali. Han menade att skolan kommer att stå kvar sen.