Svenskt incidentflyg övervakade flygning

I dag den 24 mars har en svensk incidentrote identifierat och följt en rysk flygning över östra Östersjön bestående av två ryska bombplan av typen TU-22M ”Backfire”, med jakteskort bestående av två Su-27 ”Flanker”. De ryska planen flög utan påslagen transponder.

20090606 - 12 Luleå Sverige/Sweden Loyal Arrow 09..två svenskta JAS 39  Gripen landar efter ett uppdrag från kallax flygplats utanför Luleå..Loyal Arrow.Den 8 till 16 juni 2009 kommer Sverige att stå värd för den Nato-ledda flygövningen Loyal Arrow. Övningen genomförs från Norrbottens flygflottilj, F 21, i Luleå och kommer att vara den största flygövningen hittills i Sverige. Sammanlagt deltar tio länder med flyg- och/eller markförband..Målet är att öva och träna enheter och staber i att leda och genomföra luftoperationer, samt att förbereda Natos beredskapsförband NRF 13/14 (NATO Response Force)..Deltagare Sverige (F 21, F 17, LSS och Lv 6), Finland, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Portugal, Turkiet, Italien, USA.Antal flygplan Cirka 50.Övningsdatum 8-16 juni.Antal deltagare Cirka 2 000 personer, inklusive besättningen på hangarfartyget (cirka 1 000 personer).Huvudbas F 21, Luleå.Övriga baser Vidsel, Uleåborg, Bodö och Örland..About Loyal Arrow .Command and control of the exercise will be executed by the Joint Force Air Component (JFAC) HQ from CC-Air Ramstein. Exercise Director will be Brigadier General Gianni Baron, Deputy Chief of Staff Operations CC-Air Ramstein. Brigadier General Johan Svensson, Deputy Commander of the SWE Air Component Command, will be the exercise Co-Director..The exercise is based upon a fictions scenario. Within this scenario, elements of the NATO Response Force (NRF), acting under a mandate by the United Nations Security Council, will be deployed to a theatre of operations. .The NRF was created to provide the Alliance with an effective tool to face the new security threats of the 21st century. It is a rapidly deployable, multinational and joint force with modern equipment able to carry out the full range of Alliance missions whenever and wherever needed, as tasked by the North Atlantic Council..Almost 900 participants.About 800-900 exercise participants from Germany, Finland, the United Kingdom, Ita
20090606 - 12 Luleå Sverige/Sweden Loyal Arrow 09..två svenskta JAS 39  Gripen landar efter ett uppdrag från kallax flygplats utanför Luleå..Loyal Arrow.Den 8 till 16 juni 2009 kommer Sverige att stå värd för den Nato-ledda flygövningen Loyal Arrow. Övningen genomförs från Norrbottens flygflottilj, F 21, i Luleå och kommer att vara den största flygövningen hittills i Sverige. Sammanlagt deltar tio länder med flyg- och/eller markförband..Målet är att öva och träna enheter och staber i att leda och genomföra luftoperationer, samt att förbereda Natos beredskapsförband NRF 13/14 (NATO Response Force)..Deltagare Sverige (F 21, F 17, LSS och Lv 6), Finland, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Portugal, Turkiet, Italien, USA.Antal flygplan Cirka 50.Övningsdatum 8-16 juni.Antal deltagare Cirka 2 000 personer, inklusive besättningen på hangarfartyget (cirka 1 000 personer).Huvudbas F 21, Luleå.Övriga baser Vidsel, Uleåborg, Bodö och Örland..About Loyal Arrow .Command and control of the exercise will be executed by the Joint Force Air Component (JFAC) HQ from CC-Air Ramstein. Exercise Director will be Brigadier General Gianni Baron, Deputy Chief of Staff Operations CC-Air Ramstein. Brigadier General Johan Svensson, Deputy Commander of the SWE Air Component Command, will be the exercise Co-Director..The exercise is based upon a fictions scenario. Within this scenario, elements of the NATO Response Force (NRF), acting under a mandate by the United Nations Security Council, will be deployed to a theatre of operations. .The NRF was created to provide the Alliance with an effective tool to face the new security threats of the 21st century. It is a rapidly deployable, multinational and joint force with modern equipment able to carry out the full range of Alliance missions whenever and wherever needed, as tasked by the North Atlantic Council..Almost 900 participants.About 800-900 exercise participants from Germany, Finland, the United Kingdom, Ita
Två Jas 39 Gripen under övningen Loyal Arrow. Bilden har inte med dagens incidentflygning att göra. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten

Andra nationers flygvapen följde också de fyra ryska flygplanen som flög i internationellt luftrum.

− Hotbilden mot Sverige har inte ökat men Försvarsmakten följer som alltid, på olika sätt, den ökade verksamheten i närområdet. I dag gjorde vi det på plats, säger insatschefen Göran Mårtensson.

Försvarsmakten anpassar ständigt sin verksamhet till vad som händer i omvärlden för att upprätthålla Sveriges territoriella integritet och visa närvaro.