Uthållighetsprov i jägarland

Vid jägarbataljonen i Arvidsjaur pågår nu den del av grundutbildningen till jägarsoldat som kallas ”Grundkurs jägare vinter”. Utbildningsskedet är nu inne på sista veckan och på torsdagen inleddes en fem dygns slutövning med ett fem mil långt uthållighetsprov på skidor.
– Det ska bli härligt att komma igång med slutspurten på vinterutbildningen, jag har sett fram emot det här. Nu ska vi köra hårt, sa jägaraspiranten Rasmus Staaf innan starten på onsdagsmorgonen.

Övningsledaren Håkan Jorsell går igenom förutsättningarna med patrullcheferna innan deltagarna transporteras ut till startplatserna med buss. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
” Det ska bli härligt att komma igång, nu ska vi köra hårt”, sa jägaraspiranten Rasmus Staaf inför 50-kilometersmarschen på skidor. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Deltagarna gör redo för start. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Uthållighetsprov vinter, Arméns jägarbataljon, 21 januari 2015. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Uthållighetsprov vinter, Arméns jägarbataljon, 21 januari 2015. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
40 kilometer kvar till mål, kämpa! Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten
Övningsledaren Håkan Jorsell följde deltagarna under hela skidmarschen, här syns ett par patruller vid första vätskekontrollen efter cirka 15 kilometer. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Uthållighetsprov vinter, Arméns jägarbataljon, 21 januari 2015. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Uthållighetsprov vinter, Arméns jägarbataljon, 21 januari 2015. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Uthållighetsprovet genomförs som skidmarsch i patruller om minst fyra och max åtta deltagare. Förutom de blivande jägar- och förstärkningssoldater som nu går "Grundkurs jägare vinter" deltar även övrig personal på jägarbataljonen som har möjlighet. För vakt- och insatssoldater, förstärkningssoldater och stabspersonal genomförs provet över 30 kilometer.
– Det är olika krav beroende på vilken befattning man har i organisationen och alla har 24 timmar på sig att ta sig i mål, berättar kapten Håkan Jorsell, övningsledare.

Mycket utrustning

Årets uthållighetsprov samlade 80 deltagare uppdelade på 13 patruller. Varje deltagare bär stridsutrustning, vapen och ryggsäck innehållande värmejacka, sovsäck, liggunderlag, fylld termos, en dygnsportion mat samt extra ombyte i form av kalsong, strumpor och fältskjorta.
– Förutom den personliga utrustningen har varje patrull också en pulka med förläggningstält för fyra personer, sambandsutrustning med laddade batterier och antenn samt ett pansarskott, så det är en hel del att släpa på, säger Håkan Jorsell.

Förbandsanda

– Sådana här övningar alltid bra för förbandsandan. Varje patrull måste hålla ihop under hela skidmarschen och att jobba i grupp mot ett gemensamt mål är en av grundpelarna för att lyckas, fortsätter Jorsell.

Skjutning och sambandsprov

När patrullerna kom fram till målet inne på skjutfältet under onsdagskvällen avslutades övningen med två moment. Ett skjutprov med automatkarbinen och ett moment där varje patrull skulle upprätta samband med den radioutrustning som de burit med sig.

Först i mål bland de som genomfört 50 kilometersmarschen var Bergsplutonens lag som hade tiden 8 timmar och 50 minuter. Av de som åkte 30 kilometer var jägarbataljonen stab lag 1 snabbast, de höll på i 6 timmar och 34 minuter.

Utmaningarna fortsätter

För de blivande jägarsoldaterna som genomför "Grundkurs jägare vinter" fortsätter utmaningarna ytterligare fyra dygn med slutövning. Under dessa dygn ska jägaraspiranterna bland annat bedriva strid och spaning med tillämpad vinteröverlevnad och flykt. På måndag har de varit provanställda i sex månader och alla som genomfört utbildningen med godkänt resultat erhåller jägarbataljonens gröna basker med tillhörande baskertecken.

Karta