Från rekryt till deltidssoldat

– Det känns roligt att få blanda ett civilt liv med ett spännande jobb som soldat, säger Fredric Norberg, en av regementets nyanställda deltidssoldater. Han ryckte in till grundläggande militär utbildning i början av året och är nu klar med den befattningstutbildning han genomfört efter den.

Fredric Norberg, en av regementets nya deltidssoldater Foto: Richard Bergström/Försvarsmakten

Fredric Norberg kom till Kvarn i början av 2014 för att göra grundläggande militär utbildning, GMU. Efter den tre månader långa GMU fortsatte han på befattningsutbildning.
– Redan från de första veckorna under min BFU så märkte man av en viss skillnad från GMU. Det kändes mer avslappnat. Men sanningen var nog den att samma krav ställdes, men med mer ansvar på oss själva, att vi skulle sköta den tillit vi nu fått. Mer krav ställdes på att du och gruppen sköter sig själva och finner egna lösningar på uppgifter.

Under de senaste 24 veckorna har Fredric gått en befattningsutbildning som stridsfordon 9040 skytt och är nu klar att anställas som deltidssoldat på en sådan befattning.
– När jag först började min utbildning så ville jag helst bli heltidsanställd då jag kände att det var detta jag ville göra. Men allt eftersom så kändes det bättre att kunna vara hemma och jobba med ett vanligt jobb och ibland få komma tillbaka och ge järnet.

Framöver ska Fredric leta jobb och jobba som mycket som möjligt. Han funderar även på att återgå till studier. Men vilket han än väljer så säger han att han definitivt kommer fortsätta jobba som soldat så länge som möjligt. Första tillfället blir en övning som kommer vecka 12.
– Jag ser fram emot övningarna som kommer bryta mitt vardagliga liv med att få samövas med mitt förband. Jag har delvis längtat efter att få bli civil igen samtidigt som man inte vill lämna militärlivet. Det jag mest ser fram emot med att bli civil igen, är att få vara hemma bland vänner och familj och att ha lite mer fritid.

När Fredric ser tillbaka på utbildningen så är det nog teoridelen som kändes jobbigast med tunga och långa teoridagar medan det bästa var samverkan med instruktörskursen.
– Det bästa med utbildningen har varit vår samverkan med instruktörskursen som gick parallellt med vår kurs. Detta gjorde så att varje individ fick mycket bättre utbildning i sin befattning samt bättre förståelse för alla delar i vagnen istället för bara sin egna.

På frågan om vad Fredric tror han kommer ha mest nytta av från sin utbildning så svarar han:
- Kämparglöden! En situation där man måste lösa en svår uppgift kan uppstå snabbt. Att finna lösningen till denna kan vara svårt och kräver ibland att man ger allt för att lyckas. Jag tror verkligen att min militära utbildning kommer hjälpa mig i både arbetslivet och i vanliga livssituationer.