Uppgiften löst

Luftvärnet övade skydd av Stockholm från lufthot

Luckan är sju-åtta decimeter i kvadrat men robotskytten Morris Jegust glider smidigt igenom hålet.
Väl ute på taket någonstans i centrala Stockholm avlöser han kollegan Stefan Mårtensson som nu får några timmars välförtjänt sömn.

Man sitter och ställer in luftvärnsrobot på Fjällgatan i Stockholm.
Brigadgeneral Stefan Andersson är armétaktisk chef och passade på att besöka luftvärnsbataljonen när förbandet övade i Stockholm. På Fjällgatan på Södermalm fick generalen en snabb instruktion om hur robot 70-skytten agerar av robotgruppens ställföreträdande chef, Adam Quist. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Logistikkompaniets sjukvårdsgrupp har gjort sitt i huvudstaden. Förläggning rivs och förberedelserna för hemmarschen inleds. Besöket i Stockholm har varit nyttigt för gruppen som passat på att besöka grupperingsplatser och akutsjukhus som kan komma i fråga om det blir tal om en skarp insats. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten

Det är lördag morgon och någon sol lyser inte denna gråtrista dag över huvudstadens takåsar. Men, oavsett väder och vind är Morris Jegust och hans stridskamrat Nicklas Lindqvist från Luftvärnsregementet i Halmstad redo att bekämpa fientliga hot från luften.
– Det kanske kan synas vara tråkigt i längden att det är lugnt men då har vi löst vår uppgift. Det är ingen angripare som är redo att gå i clinch med våra vapensystem, konstaterar Lindqvist.

Mer öppet och inbjudande än takgruppering är den andra robot 70-gruppens tillfälliga grupperingsplats vid en av Stockholm mest välbesökta utsiktsplatser – Fjällgatan på Södermalm.

Utsikten där robotlavetten står, i stort sett mitt emot Djurgården och Gröna Lund, är magnifik. En och annan lördagsflanör stannar också till och tittar nyfiket på vad som pågår. Två män från Nacka har till och med återkommit för att ta en mobilbild:
– Vi var här en kort stund igår och snackade lite med killarna. Vi fick veta en del intressant information men så kom jag på när vi kom hem att vi borde tagit ett kort. Jag och min kompis beslutade därför att återvända och fråga om vi fick ta en bild och det gick bra. Det blir något att lägga ut på nätet, säger den nöjde fotografen.

Även förbandets chef, bataljonschefen och överstelöjtnanten Mikael Beck är nöjd över övningen Uvens utfall och resultat, så här långt.
– Absolut. Det finns alltid vissa detaljer som kan förbättras och de håller vi nu på att analysera men jag vidhåller bestämt att vi har löst den uppgiften som högre chef tilldelade oss när larmet gick i början av veckan. Vi har levererat efterfrågad effekt, säger överstelöjtnant Mikael Beck.
− När antalet luftvärnsförband är få är det än mer viktigt att tillgängligheten över tiden är hög och att vi kan lösa uppgiften. Personalens förmåga att snabbt flytta förbandet och sedan agera korrekt, enligt kraven på respektive befattning, är central, konstaterar Beck.

En av hans underställda chefer, major Roger Wahlbeck som är chef för bataljonens logistikkompani är också nöjd så här långt:
– Övningen är inte slut än och vi har hemmarschen kvar till Halmstad. Som chef för logistikkompaniet är det mycket tacksamt och nyttigt för oss och mina soldater att ges möjligheten att öva i ett område som utgör en prioriterad uppgift för luftvärnet.

Han berättar att bland annat en av sjukvårdsgrupperna under lördagsnatten åkte runt och rekognoscerade olika grupperingsplatser för att kunna hitta till platserna i händelse av ett skarpt läge.
– Sjukvårdarna besökte också fyra akutsjukhus och deras ambulanspersonal för att diskutera hur transporter och patientmottagande till sjukhus sker på bästa sätt. Mycket nyttigt!

Högre chefer, såväl flygtaktisk chef som armétaktisk chef, var mycket nöjda med vad de såg under en inspektion på lördagen. Brigadgeneral Stefan Andersson var imponerad över såväl utmärkta grupperingsplatser som mycket positiva soldater, trots ruggigt höstväder.

Luftvärnsbataljonen har löst uppgiften att snabbt förflytta sig genom landet, gruppera under natten och vara eldberedd inom ett dygn. Efter en lyckad beredskapsövning, förflyttning och att under en helg öva försvar av huvudstaden, har nu luftvärnssoldaterna återvänt till regementet i Halmstad. Även hemmarschen gick bra och efter att all materiel är återställd njuter nu personalen en välförtjänt ledighet.