Nytvättade och utvilade

- Helgens strider kan börja

Fyra dagar i fält. En dags återhämtning. Nu väntar helgens tillämpade moment innan Höstlöv 2014 är över för artilleribataljonen. En helg där bataljonen på förhand inte vet vad som kommer att ske.
– Det är väldigt spännande, ovissheten är en soldats bäste vän, säger Berk Tunc, radaroperatör på sensorkompaniet.

Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten

Fredag och slutet på arbetsveckan för de flesta. Men inte för övningsdeltagarna på Höstlöv. Efter fyra intensiva fältdygn fick 91:a artilleribataljonen under fredagen möjlighet till återhämtning och en paus från att vara i händelsernas centrum. Återhämtningsdygnet har sett annorlunda ut för de olika kompanierna. Vad alla enheter hade gemensamt var möjligheten till vila och kanske framför allt till att få duscha. Att fylla på förnödenheter stod också på dagens agenda för kompanierna. Under fredagsförmiddagen rullade därför samtliga enheter in på den så kallade EP – ersättningsplatsen. Här stöttade delar ur stab och trosskompaniet de andra kompanierna i bataljonen när dessa skulle fylla på sådant som ammunition, drivmedel, viss förbrukningsmaterial och såklart mat och vatten. Berk Tunc är radaroperatör på sensorkompaniet och fick i och med återhämtningsdygnet en sovmorgon på åtminstone 30 minuter.
– Jag skulle ljuga om jag sa att återhämtningen inte är uppskattad.

Sista rycket

Övning började på måndagen med en beredskapskontroll, därefter följt av ett träningsskede fram till fredagen. Efter en kort vila med dusch och påfyllning av det nödvändigaste så väntar ett sista ryck innan soldaterna och befälen på Artilleriregementet kan bocka av Höstlöv 2014 på listan. Ett ryck som innebär en helg med en tillämpat skede där man övar förbanden och ser vad de klarar av. Under ledning av Tredje brigadstaben kommer 91:a artillerbataljonen att tillsammans med 192:a mekaniserade bataljonen och Första helikopterskvadronen att sättas på betydligt större prov mer än tidigare övningsdygn.
– Det ska bli spännande att se hur bataljonen hanterar de utmaningar dom kommer att ställas inför, säger övningsledaren för Artilleriregementet, överstelöjtnant Stefan Fredriksson.

Spänningen bland soldaterna är stor inför det skede som nu väntar. Att det då passar extra bra att med en dusch få göra sig redo, det var inte helt fel. 
– Duschen i all ära, men porslinet – toaletten, det var en tiopoängare, avslutade Berk Tunc.