Jägarnas färdigheter kontrollerades

Onsdag den 8 oktober klockan 08.00 gick starten, åtta patruller gav sig ut till fots för att pröva sina färdigheter som soldat och officer i jägartjänst.
– De viktigaste syftet med en sån här övning är att kontrollera om vi kan leva upp till de krigsförbandsspecifikationer vi har, med andra ord att vi kan det vi ska kunna, berättar Rikard Skiöld, bataljonsförvaltare vid jägarbataljonen i Arvidsjaur.

Samarbete är nyckeln till framgång. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Felix Fagerlund dricker vatten efter målgång i hinderbanan. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Hinderbanan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Hinderbanan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Rikard Skiöld, bataljonsförvaltare och övningsledare för bataljonens färdighetskontroll. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Major Björn Eliasson, stabchef på jägarbataljonen, går igenom reglerna för hinderbanemomentet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Hinderbanan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Hinderbanan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
” Ett av syftena är ju redan uppnått när vi startade, att vi samarbetar och löser uppgifter tillsammans”, sa Andreas Jonsson som på bilden går igenom förutsättningarna för patrullbåtspaddlingen med sina kamrater. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Patrullbåt. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En station var manövrering av terränghjuling med släp. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Först i mål, patrull nummer fyra, fr.v: Oscar Silvergran, Tobias Lundberg, Adam Svärd och Erik Astnell. Foto: Johan Bergström

Dagpassets uppgifter innehöll ett stationssystem med 14 stationer där olika färdigheter testades. En av stationerna var vapenhantering, där handlade det om att sätta ihop ett isärplockat vapen och även skjutning med såväl pistol som automatkarbin 5. Bland övriga moment fanns manövrering med terränghjuling, handgranatskastning, paddling med patrullbåt, fältarbeten, mörkermoment med bildförstärkare som även inkluderade skadeutfall med omhändertagande. Ett av de mer fysiskt krävande uppgifterna var hinderbanan där samarbetsförmågan inom patrullen visade sig vara mycket viktig.
– Vi har gjort tre stationer inomhus, teori, igenkänning och skadeutfall i mörker så hinderbanan var ju lite mer fysiskt påfrestande. Men jag tycker vi hade ett bra flyt och hjälptes åt på ett bra sätt i patrullen över de hinder där det behövdes, berättar Felix Fagerlund i den sjätte patrullen.

Heltidstjänstgörande personal

Totalt deltog åtta patruller med fyra deltagare i varje.
– Vi kör det här med vår heltidstjänstgörande personal och vi har mixat lagen så att soldater ur våra jägarplutoner får arbeta ihop med till exempel officerare ur bataljonsstaben. Vi hade väl hoppas vi skulle kunna få ihop fler patruller men vi har personal på utbildningar och insatser som inte kan vara med, fortsätter Rikard Skiöld.
Andreas Jonsson, teknisk chef på jägarbataljonen och för dagen chef i patrull fem, stannar till efter paddlingen med patrullbåt:
– Nu har vi fixat två stationer och det känns bra, vi är igång och vi vet att vi kommer att vara bra på vissa moment och sämre på vissa. Men ett av syftena är ju redan uppnått när vi startade, att vi samarbetar och löser uppgifter tillsammans i patrullen.

Förbandsanda

Ett delsyfte med en sådan här dag är att stärka förbandsandan och sammanhållningen.
– Det syftet uppnår vi ju automatisk med mixade patruller, de måste jobba ihop och hjälpas åt för att lösa uppgifterna och därigenom lär dom känna varandra bättre, säger Rikard Skiöld.

Men huvudsyftet är att kontrollera att vi kan det vi ska kunna, enskilt och i grupp. Det kommer att ge oss svar på både vad vi är bra på och vad vi kan sämre. Det innebär att vi kan styra utbildningen i rätt riktning och lägga kraften där den behövs mest, fortsätter Rikard Skiöld.

Mörkerorientering och snabbmarsch

Efter dagens 14 stationer fortsatte färdighetskontrollen på kvällen med en mörkerorientering.
– Efter de 15 momenten blir det ett litet uppehåll då vi sammanställder resultaten innan själva finalen inleds. Varje station är en deltävling där en platssiffra erhålls, den patrull som har den lägsta platssiffran startar sedan först i finalmomentet som är en snabbmarsch i mörker. Snabbmarschen som genomförs med jaktstart innehåller även en skjutning med skidskyttevapen, berättar Roger Seppä i övningsledningen.

Strax efter 22.30 kom den segrande patrullen i mål efter den avslutande snabbmarschen. Laget som fick stiga högst upp på prispallen var patrull fyra en dryg minut före patrull sex, på tredje plats kom patrull sju ytterligare ett par minuter efter.

Karta