Nytt elitlag inom multisport

Försvarsmakten lanserar ett elitlag inom multisport, Swedish Armed Forces Adventure Team. Medlemmarna kommer från den egna personalen.

Swedish Armed Forces Adventure Team
Swedish Armed Forces Adventure Team
Swedish Armed Forces Adventure Team. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Swedish Armed Forces Adventure Team
Swedish Armed Forces Adventure Team. Foto: Ronny Hammar/Försvarsmakten
Porträtt på Jan Henrik Bäck, initiativtagare.
Jan Henrik Bäck, initiativtagare. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

Laget är en sammanslagning av medlemmar från flera olika toppteam och kommer att bestå utav några av Sveriges mest rutinerade och meriterade multisportare med totalt hela 50 år inom sporten. I teamet ingår John Karlsson, Daniel Hansson, Johan Hasselmark, Emil Dahlqvist och Malin Hjalmarsson.

Den gemensamma meritlistan är lång, man finner både vinst i multisportarnas världscup ARWC, flertalet SM-guld samt vinster i Åre Extream Challange och rankat fyra i världen. Nu senast med förstaplats och banrekort på den engelska extremtriathlontävlingen Celtman av Johan Hasselmark och Daniel Hansson. och John Karlssons vinst på Race of Champs i Falun.

Att Försvarsmakten nu väljer att satsa på ett multisportslag är en fortsättning på den redan etablerade elitsatsning som man haft under de senaste åren. En satsning som skördat stora idrottsliga framgångar.

Försvarmaktens major Jan-Henrik Bäck är initiativtagarna till teamet.

- Jag är både stolt och glad över att Swedish Armed Forces Adventure Team blir en del i Försvarsmaktens elitsatsning. Det kommer att bli oerhört intressant att få följa lagets resa. Jag är övertygad om att teamet kommer vara goda ambassadörer för Försvarsmakten och genom hårt arbete skörda framtida framgångar.

Huvudmålet för teamet 2014 kommer att vara Adventure Racing World Championships i Ecuador som avgörs i november.

Multisport är en uthållighetsidrott från några timmar till tio dagar där orientering, paddling, cykling och löpning sker i olika miljöer och distanser.