176 nya rekryter ryckte in på P 4

176 av de 279 rekryterna som kom till Skövde ska göra grundläggande militär utbildning, GMU, på P 4. Hösten utbildning är första steget mot ett arbetet på krigsförbanden, teknisk bataljon eller tjänstgöring inom hemvärnet.

De nya rekryterna anlände under förmiddagen och tidvis blev kön lång. Foto: Viktor Andersson/Försvarsmakten
176 rekryter skulle till P 4 och 103 till Trängregementet Foto: Viktor Andersson/Försvarsmakten

Kön till inskrivningen utanför vakten vid P 4 var lång under måndagen då 279 nya rekryter anlände till Skövde redo att påbörja GMU. 176 av dem kommer att genomföra utbildningen vid P 4 och Kåkinds kompani. En del satte sin fot på kaserngården för första gången, men flera hade varit på P 4 tidigare. En av dem var Emil Kling som deltog på en av introduktionsdagarna som Kåkinds kompani anordnade under sommaren, något som han tyckte var riktigt bra.
– Det var riktigt bra! Nyttigt att få information och att kunna få ut sina kängor så man kan gå in dem i sitt eget tempo, konstaterar han.

En annan av rekryterna, Isak Falk, tog även han tillvara på möjligheten att komma på en förberedelsedag.
– Helt klart värt att komma hit och bra att få ut sina kängor.

Det första rekryterna behövde göra under inryckningsdagen var att skriva in sig vid vakten. Därefter var det uthämtning av personlig utrustning som stod på schemat. Sedan fick de installera sig i de logementen som kommer att vara deras hem de närmaste tre månaderna.

De 176 rekryterna som kommer att utbildas vid P 4 är inriktade mot att efter GMU anställas vid P 4:s krigsförband, vid teknisk bataljon i Skövde eller skriva avtal med Hemvärn. Alla genomför en identisk utbildning och nu väntar 13 veckors intensiv utbildning. Höstens GMU blir alltså det första steget på en karriär i Försvarsmakten.