Veteraner tillbaka i Bosnien – 20 år senare

Tio svenska veteraner från Nordbat 2 (BA 01) återvände i oktober till Bosnien. En plats de såg första gången som unga FN-soldater hösten 1993, då mitt under brinnande krig.

Veteranerna från BA 01 framför EUFOR:s högkvarter i oktober i år.
Veteranerna från BA 01 framför EUFOR:s högkvarter i oktober i år.
Veteranerna från BA 01 framför Eufor:s högkvarter i Bosnien i oktober i år. Foto: Försvarsmakten
Per Lindblad vid transport genom Vitez och Gorgnivakuf i Bosnien under BA 01.
Per Lindblad vid transport genom Vitez och Gorgnivakuf i Bosnien under BA 01. Foto: Försvarsmakten

-Det som var otäckt var att jag vart lite avtrubbad om risker som till exempel granatbeskjutning där jag lyssnade efter om hur långt ifrån ett nedslag hamnade och utifrån det beräknade jag hur stor risken var att fortsätta arbeta. Jag blev van med att se trasiga människor i jäkligt taskig miljö där barn gick i badtofflor i snön , ja det är svårt att beskriva allt vi sett , men dessa upplevelser satte djupa spår i oss berättar Bosnien-veteranen Per Lindblad.
Hösten 1993 anlände den till huvuddel svensk-danska FN-bataljonen Nordbat 2 till Bosnien. De fick uppleva saker som saknar motstycke i svensk militärhistoria sedan 1960-talets Kongo Kinshasa.

–De satte en väldigt hög standard för vad svensk trupp kan prestera och har varit stora förebilder for oss efterkommande generationer svenska soldater, säger Tom Alfredsson, stabsofficer i Eufor, under den Mine Awareness Training* som genomfördes för veteranerna på plats i Sarajevo.

–Jag är övertygad om att de har grabbarna och tjejerna mer eller mindre cementerade det goda rykte svenska soldater haft sedan balkankrigen, all heder till dem, säger Tom innan lektionen fortsätter.
Per Lindblad som tjänstgjorde i BA 01 är en av dem som återvände till Bosnien i oktober:
- När jag kom hem från insatsen så var jag helt slut mentalt. Att komma igång med arbetsliv och familjerelationen tog ett tag, jag var helt inne i tanken om vad som händer där nere och om allt som hänt. Det som är lite märkligt är att ju längre tid som gått från BA 01-tiden så har behovet ökat att få se Bosnien igen. Jag har funderat mycket på hur det ser ut nu, men även på upplevelsen i sin helhet. Personligen så tänker jag dagligen på något från den tiden, både på positiva och negativa upplevelser, säger Per Lindblad.

Förutom familjen är det den goda kamratskapen med kollegorna från tiden i Bosnien som håller honom på en bra nivå i tillvaron berättar Per.
- Helt underbara människor som jag förmodligen aldrig hade träffat annars. Med dem kan jag ta upp känslor som rör det jag upplevt på ett bra sätt och ett tips till andra som känner ensamhet om sina upplevelser är att ta kontakt med sina gamla kompisar. Jag tycker det kan vara svårt att prata med till exempel nuvarande arbetskamrater om mina upplevelser så jag har även kvar kontakten med Försvarsmakten via ett hemvärnsförband där det finns många veteraner.

Resan sker på veteranernas eget initiativ men den svenska kontingenten vid Eufor är stolta att kunna välkomna veteranerna till Camp Butmir I Sarajevo för att informera om det nuvarande läget I Bosnien och det ständigt återkommande minhotet.
–Två procent av Bosnien är fortfarande kontaminerat av minor och dödsolyckor sker varje år. För oss är det självklart att vi erbjuder utbildning och minvarningsinformation inför våra veteraners återbesök i deras forna operationsområden, säger Eric Baad-Heimer, kontingentschef for den nuvarande svenska styrkan I Eufor.
När vi pratar med Per efter veckan i Bosnien berättar han om en givande men känslosam vecka:

-Vi reste runt till flera av de platser vi var på 93-94. Särskilt besöket i Srebrenica var mycket starkt. Flera av oss var i Bosnien även 1995 när massakern i Srebrenica skedde. Vi träffade en guide som bara var 18 år när allt skedde och samtalen med honom ledde till många tårar bland oss. För första gången så skämdes vi över Unprofor** och vi kan inte förstå varför FN inte försvarade med dom resurser Unprofor förfogade över. Resan har hjälpt oss att bearbeta våra minnen och vi är mycket tacksamma för att svenskarna i Eufor stöttat oss och att de fortsätter det arbete vi startade för 20 år sedan.

Sammanlagt har över 15 000 svenskar deltagit i Försvarsmaktens insats i Bosnien-Hercegovina mellan 1992 och 2008. Sedan november 2012 består det svenska deltagandet av två stabsofficerare samt instruktörer och rådgivare.