De gav aldrig upp

Tolv tuffa veckor är avklarade. Hedvig Henrekson från Stockholm och Soren Ayoub från Västerås har klarat av den grundläggande militära utbildningen, GMU, med godkänt resultat.
– Jag är extremt stolt, säger Hedvig Henrekson.

124 blev 115. Endast 7,3 procent avbröt den grundläggande militära utbildningen vid flottiljen. Soren Ayoub och Hedvig Henrekson är två av de 115 rekryterna som genomförde utbildningen med godkänt resultat. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
14 av de godkända rekryterna är tjejer. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Avslutningsceremonin är över. Samtliga rekryter har fått en jetong,en slags medalj, med texten ”För rikets försvar GMU 2013 F 21” av flottiljchefen. Befälen har utsett bäste soldat i samtliga plutoner och rekryterna har fått utse bäste kamrat. Bägge kategorierna belönas med en jetong med text. Med orden ”Höger, vänster om” utbrister glädjen och många passar på att krama om varandra. Några rekryter har sina anhöriga på plats som nu vågar sig fram och gratulera.

Stämde förväntningarna?

Rekryterna kom till F 21 måndagen den 19 augusti och med förväntningar att GMU:n skulle vara tuff, lärorik och att de skulle få en personlig utveckling.

– Det har varit mycket tufft periodvis, men det har varit en rolig utbildning. En eloge till befälen som har visat en vilja att lära oss och jobba med oss sedan första dagen, säger Soren Ayoub.

Personlig mognad och att ta hänsyn till andra än bara sig själv är något som de känner har utvecklats under utbildningstiden – och att passa tider.

– Plutonen blir som en enda stor familj med en bra sammanhållning. Man umgås hela tiden och gör saker tillsammans, säger Hedvig Henrekson.

– När någon har fått hemlängtan så har alla peppat och stöttat varandra, fortsätter Soren Ayoub.

Aldrig ge upp

Det som gett mest avtryck hos dem är ”Aldrig ge upp”, som är den del i utbildningen där rekryterna får nytta av de kunskaper som de fått under utbildningen. Brist på sömn och mat gör att det känns extra tungt.

– Sjukt jobbigt, men samtidigt är det inget jag vill slippa. Jag kommer aldrig att glömma den glädje jag kände när ”Aldrig ge upp” och soldatprovet var över, säger Hedvig.

Under utbildningen ägnas mycket tid till vapenhanteringen och att det sker på ett säkert sätt.

– Jag kommer inte att glömma första gången vi skulle kasta spränghandgranat. Vilken upplevelse. Hjärtat var uppe på 180 i puls. Att få känna tryckvågen, det var det häftigaste, säger Soren.

Nästa steg

Både Hedvig och Soren var uttagna till det som numer kallas deltidssoldater. Efter tolv veckor tillsammans i samma pluton kommer vägarna nu att delas. Soren påbörjar befattningsutbildning i Uppsala och Hedvig kommer att studera engelska utomlands.

– Försvarsmakten är en bra, hjälpsam och rolig organisation där det finns plats för alla. Reklamen är inte rättvisande, avslutar Soren Ayoub.

Karta