Lyckade kampanjer ger resultat

Välkommen till vår verklighet. Vem bryr sig? Vad håller du på med? Det är några av de framgångsrika intresseväckande kampanjerna Försvarsmakten har genomfört senaste tiden för att öka antalet sökande till den grundläggande militära utbildningen, GMU.

Alex Johansson kommer tillsammans med 30 rekryter genomföra GMU i Såtenäs där F 21 utbildar en pluton. Foto: John Lidman/Försvarsmakten

– Kampanjerna är en del i rekryteringsarbetet men det personliga mötet är viktigt för att vi ska nå våra rekryteringsmål. Därför medverkar vi vid exempelvis lokalt anordnade rekryteringsmässor för att skapa en dialog med de som är intresserade av vår verksamhet, säger rekryteringskoordinator Sofia Kempe.

Måndagen den 19 augusti anlände 124 rekryter till F 21, 93 i Luleå och 31 i Såtenäs där en pluton utbildas. Huvuddelen av dessa kommer efter GMU gå en befattningsutbildning för att kunna ta anställning som tidvis tjänstgörande soldater.

– Rekryteringsläget för kontinuerligt tjänstgörande soldater ser bra ut. Vi kommer att var uppfyllda i organisationen före tidsplanen men vi har fortfarande behov av fler tidvis tjänstgörande soldater, säger Sofia Kempe.

De tidvis tjänstgörande soldaterna har sin huvudsyssla hos annan arbetsgivare och kallas in för tjänstgöring i Försvarsmakten vid särskilda tillfällen som exempelvis övningsverksamhet.

– Vi vill behålla de som är färdigutbildade och arbetar lokalt med att hitta samarbetspartners för tidvis tjänstgörande soldater, säger hon.

GMU är steg 1

För att bli officer, kontinuerligt eller tidvis tjänstgörande soldat och inte har en fullgjord godkänd värnplikt innan så är GMU det första steget till en anställning.

Hedvig Henrekson från Stockholm och Soren Ayoub från Västerås är två av de nyanlända rekryterna på flottiljen. De har båda en inriktning att bli tidvis tjänstgörande soldater. Tolv intensiva veckor under GMU väntar nu och de är fulla av förväntan.

– Jag tror att det kommer att bli en helt ny lärorik upplevelse där vi kommer att få lära oss mycket om oss själva men också att vara ute i fält – utan den lyx som man är van vid, säger Soran Ayoub.

Att han valde att söka GMU har sin förklaring i att han redan haft möjlighet att prova på Försvarsmaktens verksamhet i och med Flygvapenfrivilligas kurser och att hans far har varit militär i Irak.

– Jag har bra support hemifrån, säger han.

Hedvig Henrekson valde att säga upp sig från sin deltidsanställning för att göra GMU.

– Jag har velat detta sedan jag var liten. Göra något själv som är fysiskt och ger mig en bra erfarenhet. Jag tror det kommer att vara tufft och lärorikt där vi får lära oss att ta ansvar och vara ordningsam. Det kommer att bli nyttigt, säger hon.

Louise Levin