Inte antingen eller utan både och

– Jag vill kombinera mitt civila jobb med mitt militära engagemang och intresse, säger Andreas Persson som är deltidssoldat.
Som deltidssoldat står man med en fot i krigsförbandet och en fot i det civila.

Andreas Persson, en av regementets deltidssoldater Foto: Björn Sandén/Försvarsmakten
Emma Andersson, en av regementets deltidssoldater Foto: Björn Sandén/Försvarsmakten
Vill du bli en del av denna grupp? Foto: Björn Sandén/Försvarsmakten

Att vara deltidssoldat innebär att samtidigt som man har en befattning i något av våra krigsförband har man sin huvudsysselsättning utanför Försvarsmakten. Deltidssoldaterna har en individuell tjänstgöringsplan så att de i förväg vet när de ska vara i aktiv tjänst.

För Emma Andersson som studerar vanligtvis är deltidssoldat med tidvis tjänstgöring ett bra alternativ.
– Är man strukturerad så fungerar det väldigt bra att studera samtidigt. Jag läser 100% och har hittills inte upplevt några problem.

För att kunna bli deltidssoldat måste man ha värnpliktsutbildning eller en grundläggande militärutbildning och befattningsutbildning. Tidvis tjänstgöring blir då ett sätt att behålla kunskaperna från utbildningen utan att välja soldatyrket på heltid.

Emma som trivdes bra under sin värnpliktstid kände att det vore värt att behålla den kompetens hon fick då.
– Jag trivdes bra under min värnpliktstid och hade otroligt kul så därför kände jag att det vore roligt och intressant att behålla min kompetens. Redan efter första gången jag var här och testade vad tidvis tjänstgöring var så bestämde jag mig för att fortsätta.

Andreas Persson som också är deltidssoldat på regementet ser möjligheten till att upprätthålla sin militära kompetens i kombination med sitt civila arbete.
– Man får köra vagnar och vara soldat men utan att  behöva förlita sig på soldatlönen eftersom jag har ett civilt jobb med allt vad det innebär för lån, hus, bra lön och nära hem. Bland det viktigaste för mig är att man inte gör GMU eller värnplikten igen utan jag jobbar ihop med cheferna. Sover ihop och lever tillsammans med allt från soldater till officerare.

Både Emma och Andreas har nyligen varit inne och tjänstgjort under en krigsförbandskurs där de fått öva mycket inom sitt område.
– Det har varit utvecklande då jag som skytt på stridsvagn 122 får öva på det jag ska göra och varje dag man tjänstgör lär man sig något nytt känns det som, otroligt givande och utvecklande. Dessutom är det riktigt kul att lära känna nya människor, säger Emma.

Andreas känner att med den erfarenhet  deltidssoldaterna har med sig från det civila så kan de tillföra en del samtidigt som de behåller sin militära kompetens.
– Eftersom man tjänstgör ett fåtal gånger så trycks utbildningen ihop så man får jobba med de systemen man är anställd för. Vi hinner med mycket på lite tid.

Både Emma och Andreas är deltidssoldater på 2:a stridsvagnskompaniet och för dem som har militärutbildning inom det området kan det finnas platser kvar. (länk till notisen med jobberbjudandet)