En riktig utmaning

Blivande jägarsoldater på femmilamarsch

Den tolv månader långa grundläggande utbildningen till jägarsoldat i Arvidsjaur startade i början av augusti. Nu har de 21 blivande jägarsoldaterna startat den del i utbildningen som heter grundkurs jägartjänst barmark.
– Det är en riktig utmaning, men det är ju därför man gör det här, säger Pontus Eriksson, en av jägaraspiranterna.

”Det är en riktig utmaning, men det är ju därför man är här, man vill testa sig själv och se vad man klarar av, ” säger Pontus Eriksson.
”Det är en riktig utmaning, men det är ju därför man är här, man vill testa sig själv och se vad man klarar av, ” säger Pontus Eriksson.
”Det är en riktig utmaning, men det är ju därför man är här, man vill testa sig själv och se vad man klarar av, ” säger Pontus Eriksson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Framryckning till fots.
Framryckning till fots. Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten
Planering av eldöverfall.
Planering av insats. Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten
Framryckning inför eldöverfall mot högvärdigt mål.
Framryckning inför eldöverfall mot högvärdigt mål. Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten
Kaptenerna Björn Nolén och Håkan Jorsell.
Kaptenerna Björn Nolén och Håkan Jorsell. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Den grundläggande utbildningen till jägarsoldat, GUJ,startade första veckan i augusti och avslutas i mitten av juni.

– Som du ser är utbildningen cirka elva månader men därefter vidtar ledighetsuttag så det blir totalt ett helt år, berättar kapten Håkan Jorsell, chef på jägarbataljonens andra skvadron.

Utbildningen är öppen för de som genomfört Grundläggande militär utbildning, GMU, på något förband i Sverige, men rekryterna måste vara uttagna som jägarsoldat. Även de som gjort värnplikten som jägarsoldat eller motsvarande kan söka utbildningen.

– För de som gjort GMU här i Arvidsjaur är utbildningen obligatorisk om man vill fortsätta och bli jägarsoldat, och de viktiga är att man är klassad och uttagen till jägaraspirant. Varje individ följs upp efterhand och efter de första sex månaderna som provanställda anställs jägaraspiranterna på förbandet om de uppfyller alla krav. Den bästa vägen in för att bli jägarsoldat är via GMU här på jägarbataljonen i Arvidsjaur, fortsätter Håkan Jorsell.

Tre skeden
Den ettåriga utbildningen är uppdelad i tre olika skeden, den första är barmarksskedet där grundkursen jägartjänst barmark och patrullutbildning barmark ingår. Det andra skedet är vinterskedet som består av tre delar, grundläggande vinterutbildning, grundkurs jägartjänst vinter och patrullutbildning vinter. Det avslutande skedet är specialistskedet där utbildningen av de specifika befattningar som är byggstenarna i jägarförbandet.

– Det är viktigt att poängtera att hela utbildningen fokuseras på den enskilde soldatens färdigheter och fysiska förmåga, fortsätter Håkan Jorsell.

Fysisk stegring
Under utbildningen stegras den fysiska träning succesivt och bygger 70 procent uthållighet, 20 procent styrka och tio procent rörlighet. 

– Att steg för öka belastningen avseende vikt på det som bärs av respektive soldat och längd på förflyttningar är byggt på erfarenhet från många års jägarutbildningar här i Arvidsjaur. Vi måste succesivt bygga upp soldaternas uthållighet och styrka så att de inte avbryter utbildningen, säger Jorsell.

Samtidigt som den grundläggande utbildningen till jägarsoldat genomförs en grundläggande utbildning till ledningssoldat och fordonsförare. Den utbildningen är inte lika fysiskt krävande utan är mer uppbyggd på den specifika befattningen inom samband, ledning och transport.

Fem mil på vatten och land
I grundkursen jägartjänst barmark var det på fredagen den 4 oktober dags för en tillämpningsövning på de eleverna lärt sig hittills. Under övningen som pågår i fyra dygn ska deltagarna förflytta sig totalt drygt 50 kilometer till fots och i patrullbåtar på vatten.

– De får öva allt kan inträffa i ett insatsområde för ett jägarförband, berättar kapten Björn Nolén, övningsledare och chef för den grundläggande utbildningen till jägarsoldat, GUJ.

– Övningen inleds med att de transporteras till en utgångsgruppering, därefter är det en dryg mil i patrullbåt som följs av en 15 kilometer lång fotmarsch, fortsätter Björn Nolén.

Ut ur dimman
Jägaraspiranterna fick en bra start när det skulle paddla de dryga tio kilometerna på Arvidsjaursjön, de första två timmarna rådde mycket tät dimma så att de kunde framrycka väl dolda över sjön, när det klarnade upp på eftermiddagen var de tvungna att söka sig nära land för inte bli upptäckta. 

– Under den fortsatta marschen har de både spanings- och stridsuppgifter att lösa. Till exempel blir det eldöverfall med skarp ammunition och uppgift att slå ut en fientlig luftvärnspjäs, berättar Björn Nolén.

Utmanande och inspirerande
Pontus Eriksson är en av de 21 som genomför den grundläggande utbildningen till jägarsoldat.

– Jag tycker det är en bra utbildning, vi har redan lärt oss mycket på den här korta tiden, det gäller verkligen att hänga med. Det är en riktig utmaning, men det är ju därför man är här, man vill testa sig själv och se vad man klarar av, säger Pontus Eriksson och fortsätter paddla med sina patrullkamrater på Arvidsjaursjön.

Den fyra dygn långa tillämpningsövningen fortsatte under helgen med utmarsch ur insatsområdet till fots på cirka 10 kilometer.
– Där spelades en hämtning med helikopter in. Därefter var patrullerna tvungna att utlösa en nödplan och ta sig ytterligare 15 kilometer till fots tillbaka till förläggningen på jägarbataljonen i Arvidsjaur, avslutar Björn Nolén.

Är du intresserad av att utbilda dig till jägarsoldat i Arvidsjaur?
Sök redan nu till GMU omgång 2, 2014, vi tar just nu emot ansökningar fram till 27 oktober, gå in, läs mer och lämna din ansökan redan idag på Försvarsmaktens rekryteringswebbplats.