”Det häftigaste som finns”

Stridsvagnskompaniet på I 19 inledde höstens skarpskjutningsperiod i Tåme på måndagen. För huvuddelen av kompaniets soldater är det första gången de skjuter skarpt.
– Jag sköt mitt första skarpa skott igår på inskjutningen, det är det häftigaste som finns när man trycker av och 62 ton gungar till, berättar Jonas Stenvall som varit anställd sedan januari i år.

”Det är det häftigaste som finns när man trycker av och vagnen gungar till”, berättar Jonas Stenvall. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Löjtnant Frans von Fieandt, utvärderar en besättning efter genomförd skjutning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Dagen började med förberedelser inför skjutning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stridsvagn 122 under skarpskjutning på Tåme skjutfält , oktober 2013. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det är alltid roligt att vara här i Tåme, och det är ju speciellt spännande för dem som är här första gången” säger Johan Svensson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stridsvagn 122 under skarpskjutning på Tåme skjutfält , oktober 2013. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Stridsvagnskompaniet befinner sig på Tåme skjutfält i Västerbotten och övar skarpskjutning i grupp och pluton. De dryga 60 ton tunga leopardstridsvagnarna står uppradade i en grusgrop och det är dags för första vagnen att ta sig an uppgiften.

Kompaniet kom till Tåme på måndagen och började med att skjuta in vagnarna. Tisdagens övning är gruppskjutningar under gång, en vagn i taget tar sig fram i en bana med ett flertal olika mål som i scenariot föreställer fienden i form av stridsvagnar och skyttesoldater.

– Det är alltid roligt att vara här i Tåme, och det är ju speciellt spännande för dem som är här första gången, berättar Johan Svensson, en av de soldater på kompaniet som har varit anställd längst, nästa två och ett halvt år.

Inte allt för avancerat
Löjtnant Frans von Fieandt är ställföreträdande kompanichef och en av övningsledarna under skjutperioden i Tåme.
– Det vi kör är ganska ”basic”, det är ju första skarpskjutningen för 80 procent av soldaterna på kompaniet och de få som är rutinerade är placerade på ny befattning. Det viktiga med övningen är att få igång samspelet i besättningen. Till exempel hur ordergivning, rapportering och målangivning fungerar, berättar han.

Sökte jobb efter GMU

Jonas Stenvall kommer från Sveg i Jämtland och är skytt på en av vagnarna och en av de relativt nyanställda soldaterna, han började i januari i år. Vad fick dig att söka anställning som soldat på stridsvagnskompaniet i Boden?
– Jag gjorde GMU på I 19 i fjol och en av de instruktörer vi hade under utbildningen tjänstgör här på stridsvagnskompaniet. Han började berätta om tjänsten och då blev jag sugen på att söka. Och det ångar jag det inte en sekund, det här passar mig utmärkt. Jag har bra kollegor och vi är bra kompisar även på fritiden så jag trivs jättebra, avslutar Jonas Stenvall innan han kliver in på sin plats i vagnen för att skjuta fler skarpa spränggranater och pansarprojektiler.

Se fler bilder på www.facebook.com/initton

Fakta

Längd: 7,772 m (vagnen), 9,97 m (med kanonen framåt)

Bredd: 3,78 m

Höjd: 3,12 m

Markfrigång: 0,5 m

Stridsvikt: 62 ton

Hk/ton: 24,19 hk/ton

Marktryck: 9,4 N/cm2

Vadningsdjup: 1,2 m

Hindertagningsförmåga: 1,1 m

Dikestagningsförmåga: 3 m

Lutning: 60 %

Sidlutning: 30 %

Bromssystem: ABC-system

Mörkerutrustning: Passiv IR

Motor: MTUV-12, turboladdad vätskekyld flerbränsle diesel. Utvecklar 1 500 hk vid 2 600 varv

Maxhastighet: 70 km/h (väg)

Max körsträcka: 550 km

Bränslekapacitet: 1 200 liter

Besättning: 4 man

Beväpning: 120 mm slätborrad L/44 kanon Rheinmetall (42 stycken granater), 2 stycken 7,62 mm kulsprutor, 8 stycken rökkastare