Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Black Hawk på skidor
Black Hawk på skidor 20 februari201808:38 Helikopterflottiljen

Mångsidighet är en av helikopterns styrkor, men ibland kan vädret skapa begränsningar. Det är inte alltid det finns en plan yta utan hinder att landa på, ibland yr snön och sikten blir lika med noll. Likväl måste besättningen göra sitt jobb, det kan handla om evakuering av skadade eller trupptransport. Just nu påbörjas tester av de skidor som ingår i helikopter 16-systemet, skidor som innebär ökad förmåga att landa där bärigheten är dålig.

Verksamhetssäkerhet bidrar till operativ effekt
Verksamhetssäkerhet bidrar till operativ effekt 20 februari201809:25 Mali

Säkerhetsinspektionen genomförde tillsyn och inspektion av malistyrkans verksamhetssäkerhet under föregående vecka. På uppdrag av överbefälhavaren genomförs årligen ett 20-tal inspektioner av Försvarsmaktens verksamhet, såväl nationellt som internationellt.

F 17 övade med USA över Östersjön
F 17 övade med USA över Östersjön 15 februari201816:05 Blekinge flygflottilj

I svenskt luftrum över Östersjön mätte 171:a stridsflygdivisionen från F 17 i Ronneby sina krafter mot fyra amerikanska F-16C Fighting Falcon från Ohio.

Informationssäkerhetsövning för ett starkare cyberförsvar
Informationssäkerhetsövning för ett starkare cyberförsvar 15 februari201816:24 Högkvarteret

Den 14 till 15 februari har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, genomfört informationssäkerhetsövningen Nisö 2018. Syftet med övningen har varit att utveckla förmågan till samarbete och samordning mellan privata och offentliga aktörer inom utpekade sektorer. Det kan vara kritiska...

Senaste nyheter
Under gemensamma ansträngningar för freden
Under gemensamma ansträngningar för freden 22 februari201815:10 Mali

Den multidimensionella FN-styrkans militära stabschef, brigadgeneral Marc Ollier, besökte under onsdagen det svenska styrkebidraget i Timbuktu. Under besöket diskuterades den senaste händelseutvecklingen i Mali och den rådande säkerhetssituationen i landets norra delar. En säkerhetssituation som...

Totalförsvarsplikten åter till Göta ingenjörregemente
Totalförsvarsplikten åter till Göta ingenjörregemente 21 februari201816:16 Göta ingenjörregemente

Sveriges regering fattade under förra året beslut om att Försvarsmakten åter kan genomföra grundutbildning under totalförsvarsplikten, något som inte gjorts sedan 2010. Vid ingenjörregementet i Eksjö genomför nu ett trettiotal rekryter sin grundutbildning under de nya förutsättningarna.

Klassrum på köl
Klassrum på köl 15 februari201815:55 Marinen

I hamnen Muelle Deportivo i Las Palmas på Gran Canaria vajar flaggor av många olika nationaliteter. Mitt i gyttret av flaggor och master, dras blicken genast till en svensk örlogsflagga.

Nobina och Försvarsmakten inleder samarbete kring kompetensförsörjning
Nobina och Försvarsmakten inleder samarbete kring kompetensförsörjning 15 februari201810:54 Högkvarteret

Försvarsmakten och Nobina vill kunna erbjuda sina anställda breddade karriärmöjligheter och har därför inlett ett samarbete. Genom att göra det lättare för medarbetare att växla arbetsgivare vill Försvarsmakten och Nobina underlätta en långsiktig kompetensförsörjning.

Major Nyström – Försvarsmaktens bidrag till "Det goda landet"
Major Nyström – Försvarsmaktens bidrag till "Det goda landet" 13 februari201808:42 Högkvarteret

Genom åren har han utbildat runt 900 elever under prova på-helger, så kallade Military Weekends. Elever som är uppväxta på olika ställen, är av olika kön och som tror på helt olika saker. Nu kommer Johan Nyströms och hans engagemang i Military Weekend att belysas i dokumentärserien ”Det goda landet”...

Försvarsmakten och Kriminalvården samarbetar kring kompetensförsörjning
Försvarsmakten och Kriminalvården samarbetar kring kompetensförsörjning 12 februari201815:54 Högkvarteret

Kriminalvården och Försvarsmakten har skrivit under en avsiktsförklaring, tänkt att stärka kompetens- och personalförsörjningen för de båda myndigheterna. Förhoppningen är också att överenskommelsen ska göra det lättare för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Volleyball på Camp Nobel

Malibloggen – 20 februari 2018 kl 09:31

Det är ingen hemlighet att volleyball är en populär fritidsaktivitet för oss som bor och arbetar på Camp Nobel. Men, under en tid har vi stått utan volleyballplan dessvärre. Tack vare ett gott initiativ och arbete från några av våra soldater så har vi nu äntligen fått inviga den nya volleyballplanen

ÖB: Laget före jaget – en del av den militära professionen

Försvarsmakten kommenterar – 29 januari 2018 kl 15:01

Många av er har säkert tagit del av diskussionerna i media och sociala medier rörande öppenheten inom Försvarsmakten. Låt mig vara tydlig: Det är en självklarhet för mig att ha en öppen debatt och fri diskussion runt om i organisationen. Flera perspektiv berikar och ökar kvalitén i vår verksamhet.

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.