På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, våra allierade och vår frihet att leva som vi själva väljer.

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Vårblommor i Skönstavik, Karlskrona.

Utvalda nyheter
Svenska soldater på patrull i bosnisk by under BA03.
Veteranerna från kriget i forna Jugoslavien hedras den 29 maj 23 maj202409:12 Högkvarteret

Onsdagen den 29 maj hyllar Sverige alla som genomfört internationella insatser i rikets tjänst. Årets veterandag firas vid Sjöhistoriska museet i Stockholm, sänds på Youtube och högtidlighålls dessutom lokalt på ett flertal platser runt om i landet.

Bekämpning av drönare, flyg, ubåt står på programmet under de värnpliktigas slutövning på Fjärde sjöstridsflottiljen.
Här övar värnpliktiga försvar mot drönare till sjöss 22 maj202409:22 Fjärde sjöstridsflottiljen

Bekämpning av drönare, flyg och ubåt står på programmet under de värnpliktigas slutövning på Fjärde sjöstridsflottiljen. – Det är tråkigt att vi ska mucka nu, nu när vi värnpliktiga precis kommit in i gänget ombord, säger Eric, värnpliktig vapentekniker på HMS Helsingborg.

SK 60 Flygskolan
Ta farväl av Skolflygplan 60 13 maj202412:22 Luftstridsskolan

I sommar avvecklas Skolflygplan 60 vilket Luftstridsskolan uppmärksammar med en avvecklingsceremoni på Flygvapenmuseum i Linköping den 18 juni.

Efter studier på Militärhögskolan Karlberg lämnar nu tre kullar samtidigt skolan för en framtid som officerare i Försvarsmakten. De tre olika programmen som avslutas samtidigt är den 224:e kursen från det treåriga officersprogrammet och två olika kurser på det ettåriga särskilda officersprogrammet . I närvaro av överbefälhavaren, blivande chefer och kollegor, och anhöriga, har kadetterna, nu utnämnda till fänrikar, genomgått en avslutningsceremoni framför slottet.
Rekordstort antal ansökningar till grundläggande officersutbildning 16 maj202407:59 Högkvarteret

Antalet ansökningar till grundläggande officersutbildning har varit rekordstort under 2024. 
Drygt 1 700 har sökt utbildningen och av dessa har hittills 900 uppfyllt antagningskraven. Alla dessa har erbjudits en utbildningsplats.

Senaste nyheter
Officerare på Livgardet.
Gemenskap och ledarskap största styrkorna 21 maj202411:21 Högkvarteret

Nu har resultaten från medarbetarundersökningen FM Vind sammanställts och de visar på höga medelvärden inom flera områden trots försämrat omvärldsläge, stödet till Ukraina och att den pågående tillväxten inneburit hög arbetsbelastning för stora delar av personalen.

GFU Tp 221
Naval Aviators tog examen i USA 20 maj202409:09 Luftstridsskolan

Tre nya transportpiloter från flygvapnet har tagit examen på U.S. Navy Advanced Multi-Engine Multi-Service Pilot Training i USA.

Chefen första divisionen brigadgeneral Rickard Johansson i samspråk med överste Michael Carlén, chef fjärde brigaden.
Spring Strike 24 övade strid i stort format 15 maj202414:54 Markstridsskolan

Att öva strid med brigader under ledning av en division var huvudsyftet med nyss avslutade Spring Strike 24.

GlobalEye AEW&C. For editorial use only.
Nya radarspaningsflygplanen placeras i Uppsala 15 maj202414:46 Flygvapnet

– Jag har i dag fattat beslut att placera S 106 på F 16 i Uppsala, med en framskjuten basering på Arlanda. Min högsta prioritet är att maximera den operativa effekten i ett osäkert omvärldsläge. Jag är trygg i den analys och det värderin...

Tillsammans med våra allierade har Sverige med Marinen och Flygvapnet deltagit i Natos övning Neptune Strike i maj 2024, NEST. Syftet med övningen är att använda och integrera förmågor för att försvara alliansen genom olika aktiviteter för att säkerställa egen rörlighet på strategiska platser och att genomföra avskräckande aktiviteter.
 
Gemensam sjömålsstrid
Under övningen har två moment genomförts med våra allierade för att gemensamt bekämpa sjömål. Övningen omfattar såväl sjö- som flygstridskrafter från flera länder och har genomförts såväl i södra Östersjön som parallellt i exempelvis Medelhavet.
Sjömålsbekämpning i Östersjön 10 maj202412:35 Marinen och Flygvapnet

Tillsammans med våra allierade har Sverige med marinen och flygvapnet deltagit i Natos övning Neptune Strike, Nest. Med gemensamma krafter och hög precision hanterar alliansen hot och försvarar gemensamma intressen.

Svenska och amerikanska divisioner stärker varandra
Svenska och amerikanska divisioner stärker varandra 10 maj202411:32 Armén

Den svenska och den amerikanska divisionen deltar i olika övningar men på samma plats. Ett lysande tillfälle att gruppera bredvid varandra och utbyta erfarenheter.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-788 75 00
E-post: exp-hkv@mil.se

Följ Försvarsmakten i andra kanaler

Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.