Cold Response 2022, en norsk vinterövning i Nordnorge med över 30 000 deltagare från 27 nationer, är nu avslutad. FMTS var ett av de svenska förbanden och vi deltog med en reparationspluton och några stabsofficerare. Mekanikerna på plats tyckte det var roligt att vara en del av så stor övning, men själva skruvandet i sig är inget som skiljer sig från arbetet hemmavid.
- För vår del märks det mest i matsalen att här finns många olika nationer, det är då vi ser andra uniformer. Vi understödjer bara svenska förband, berättar Jonatan Krantz från 18:e reparationspluton. För min del är det första gången som jag deltar i en så här stor övning.
Att skruva och laga materielen som kommer till dem är som att göra det hemma.
- Detta gör vi hemma också, 7 till 16, men det finns mycket runt omkring som är annorlunda, menar Otto Bornefalk, vid 16:e reparationspluton. Hela fordonsmarschen hit, vi körde lastbil med släp 6,7,8 timmar i sträck.
- Dessutom på norska smala vägar i vinterväglag, fyller Wilhelm Möller, 18:e reparationspluton i.
- Ja precis, det är mycket annat som vi lär oss. Vi får koll på våra grejer och vår kapacitet, fortsätter Otto.
Reparationsplutonen från FMTS var grupperade på en bas i Bardufoss och skulle stödja de svenska markförbanden med teknisk tjänst på bakre nivå. Men övningen började långt innan de grupperade på basen i Nordnorge – först skulle de transportera materielen till övningsområdet, en del från Halmstad och en del från Livgardet i Stockholm.
- Genomförandet av operativ transport till och från övningen Cold Response på såväl landsväg, tåg och sjö har varit både utmanande och lärorikt. FMTS krigsförband, 1. Operativa logistikbataljon, har dragit många lärdomar inför framtiden, menar Christer Johansson som är förbandstransportledare vid FMTS.
Förutsättningarna för reparationsplutonen var goda, de grupperade inne i ett tält och hade en torr och behaglig arbetsmiljö. Något som stundtals ställde till det för dem var ispropp i bränsletankarna.
- Algerna som finns i dieseln fryser och bildar proppar och då måste vi dränera tanken innan vi kan köra, berättar Möller.
De är alla överens om att de äldre fordonen är enklare att reparera. De av nyare modell kan ibland gäcka mekanikerna.
- Vi hade en Geländewagen inne som vi felsökte en hel dag, felkoderna visade inte rätt. Till slut fick vi ta in en ”GW” utan fel och jämföra olika koder, säger Krantz.
- Vi vill ju lösa det som kommer hit. Målet är att allt ska ut och rulla igen. Det ska mycket till innan vi ger upp, berättar Bornefalk och skrattar lite. Ibland får vi klura mer, men samtidigt är det roligt att fundera och försöka hitta lösningar på problem.
Något som kanske imponerat mest på mekanikerna är logistikkedjan och att den funkar så bra.
- Vi har fått hit en växellåda, utbrister Möller entusiastiskt. Den har skickats från Arboga till Boden, via FISE-hubben och sen hit så att vi nu kan byta växellådan på lastbilen. Så ja, logistikdelarna funkar riktigt bra!
Inom ramen för det finsk-svenska samarbetet, FISE, fanns en så kallad ”logistik-hubb”, vilken fungerar som ett nav, som tog emot materiel och försändelser för att sedan distribuera ut det i övningsområdet.
- Det har fungerat bra. Växellådan är en av alla saker som kom fram, det har skickats en mängd reservdelar, så det har fungerat väl. Jag tycker också att vi har tagit steg inom FISE-samarbetet men det är något som kan förfinas ytterligare, berättar Lars Engström, biträdande övningsledare för FMTS.
För FMTS del var träningsmålsättningarna att stödja svenska förband på markarenan med teknisk tjänst, öva stabsofficerare i multinationell logistikstab och öva marsch och transport med logistikförband i vintermiljö.
- Våra träningsmål är i allt väsentligt uppnådda. Det är alltid lärorikt och utvecklande att samarbeta med andra nationer, att få till en bra logistikkedja men inte minst att få öva och pröva operativa transporter, landsväg och sjö, summerar Engström.
Läs mer om övningen Cold Response här.