På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Skyddsobjekt

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Under senare år har antalet intrång och ovälkomna besök vid Försvarsmaktens skyddsobjekt ökat. Det är allvarligt eftersom skyddsobjekt innehåller skyddsvärden som inte får exponeras för utomstående. Detta är särskilt viktigt nu när det utländska underrättelsehotet är en del av normalbilden.

Tänk därför på att!

  • Respektera skyddsobjekt och säkerställ att du följer de tillträdesregler som finns.
  • Se till att dörren eller grinden går igen bakom dig så att ingen kan smita in.
  • Om du håller upp dörren för den som kommer efter dig, se till att personen har rätt behörighet.
  • Försvarsmaktens områden och lokaler är stora och det kan vara svårt att bedöma vem som har rätt att vara var. Om du ser någon du inte känner igen gå omkring själv i ett skyddsobjekt, fråga vem hen är och vem som är besöksmottagare.
  • Fotografera inte på eller intill ett skyddsobjekt om det är fotoförbud där.
  • Om du ser någon som fotograferar där det är fotoförbud, konfrontera personen och anmäl till närmaste vakt eller chef.

"Olovligt besök"

En försvarsanställd tar med sig en kompis in på ett militärt skyddsobjekt där han också jobbar. Kompisen har inget tillstånd att besöka anläggningen, vilket utomstående måste ha om de ska besöka ett skyddsobjekt. De blir påkomna av skyddsvakt och polis tillkallas. Den anställda menar att ingen skada är skedd eftersom han aldrig har sett något hemligt inne i anläggningen. Dessutom påstår han att han inte kände till vilka tillträdesregler som gäller.

Alla som jobbar i Försvarsmakten måste känna till vilka tillträdesregler som gäller i de lokaler man vistas i. Detta gäller särskilt skyddsobjekt. Om du inte vet vilka regler som gäller, fråga närmaste chef.

Den anställda i det här exemplet verkar inte ha förstått att man måste ha respekt för att samtliga militära skyddsobjekt är skyddsvärda. Men vad som är skyddsvärt kan vara svårt eller omöjligt för ett otränat öga att se. Det är också så det ska vara – det finns sårbarheter som inte får exponeras.

Om tillträdesreglerna inte följs kan Försvarsmakten, och i förlängningen Sverige, lida skada.  Att vistas på ett skyddsobjekt utan tillstånd kan också ge böter eller fängelse.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.