På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Missuppfattningar

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Försvarsmakten är inte vilken arbetsplats som helst. Här finns unik information och materiel som bör hanteras på ett klokt sätt. På grund av missförstånd eller möjligen okunskap kan det ändå bli fel. Här är några vanliga situationer:

”Jag vet inget hemligt. Jag jobbar bara med öppen information.”

Det stämmer inte. Faktum är att du är intressant enbart av det faktum att du är försvarsanställd. Och även om du inte kommer i kontakt med hemliga handlingar har du sannolikt tillgång till information som sammantaget, eller tillsammans med annan information, kan bli intressant för en motståndare.

”De som vill veta något om vad jag jobbar med, vet det säkert redan. Det spelar ingen roll vad jag gör eller säger.”

Fel. Förutsätt inte att en motståndare har bilden klar för sig. Utgå från att det spelar roll om du handskas med information på ett smart sätt. För det gör det.

”När jag är på fest och får en fråga om vad jag jobbar med, så säger jag att jag tyvärr inte kan prata om det.”

Det är ett mindre bra svar eftersom det snarare ökar intresset och väcker frågor, precis motsatsen till det du ville. Det finns ingen anledning att vara onödigt hemlighetsfull. Ett svar skulle kunna vara: ”Jag är soldat/sjöman/civilanställd/officer i Försvarsmakten”. Använd gärna generella termer som skyttesoldat, logistiker eller planeringshandläggare. 

”När jag är ledig säger jag vad jag vill.”

Det är inte riktigt sant, eftersom Försvarsmaktens personal omfattas av tystnadsplikt. Den gäller både under arbetstid, fritid och när du avslutat en anställning eller tjänstgöring i Försvarsmakten.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.