På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Lagringsmedier

Foto: Anders Sjödén/Försvarsmakten

Med lagringsmedier med usb-teknik kan stora mängder information snabbt och enkelt flyttas mellan olika it-system. Exempel på usb-teknik är usb-minnen, externa hårddiskar, digitalkameror, mobiltelefoner, gps-mottagare och surfplattor.

Det finns många fördelar, men också flera nackdelar. Till exempel är de lätta att tappa bort eftersom de är så små och ofta förvaras i väskan eller fickan.

Ofta lagras också mycket mer information än vad som egentligen behövs. Om usb-minnet försvinner kan stora mängder information hamna i orätta händer.

Tips!

  • Tillfällig lagring. Usb-stickan ska endast användas för tillfällig lagring av information, inte som arkiv.
  • Blanda inte ihop privat med jobb. Använd aldrig privata lagringsmedier i Försvarsmaktens it-miljö. Använd aldrig Försvarsmaktens lagringsmedier i din privata dator. Blanda inte privata och jobbrelaterade dokument på en sticka du använder på jobbet. 
  • Radera. Direkt ta bort information du inte behöver. Raderad information kan återskapas med enkla medel.
  • Antivirusprogram. Kolla regelbundet usb-minnet mot ett antivirusprogram.
  • Inga upphittade minnen. Använd bara usb-minnen du har fått av din arbetsgivare. Använd aldrig ett upphittat usb-minne eller en sticka som du har fått av någon utanför Försvarsmakten, till exempel på en mässa. Lämna alltid över det direkt till din säkerhetschef, kontrollera aldrig usb-minnet själv.
  • Borttappat usb-minne. Rapportera om du har tappat ett usb-minne som innehåller sekretesskyddad och hemlig information.
  • Kassera ett usb-minne. Om du ska kassera ett usb-minne: lämna över det till expeditionen eller säkerhetschefen. För att vara säker på att raderad information inte kan återskapas krävs särskilda metoder för förstöring.

"Upphittad sticka"

En försvarsanställd hittar en usb-sticka vid grinden. Hon plockar upp den och stoppar den i fickan. Inne på kontoret undersöker hon vad som finns på den. Ett dokument heter CV. Hon dubbelklickar för att se vem stickan tillhör. På ett ögonblick har hon nu smittat sin dator med skadlig kod som kan förvanska, stjäla eller radera information i hela nätverket.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.