En av övningen Hedgehogs målsättningar är att öva transporter av tyngre förband. Tungtransport har en nyckelroll för att snabbt få stridsvagnar och stridsfordon till rätt plats.
Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten
En av Pansarterrängbil 360 styrka är dess rörlighet. En Pansarterrängbil 360 kan köra i över 100 km/h på en landsväg och kan framrycka i hög hastighet i terräng.
Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten
Stridsvagnar och stridsfordon från 71:a bataljon har precis lastat av från tungtransport på ett övningsfält i sydöstra Estland.
Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten
De svenska transporterna fick stöd av militärpolis från Estland.
Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten
Under maj månad genomförs Hedgehog 2025, Estlands största militärövning sedan självständigheten år 1991. Över 16 000 soldater från ett dussintal Natoländer deltar i övningen, som är en del av Natos större övningsserie Steadfast Deterrence 25. Syftet är att stärka det kollektiva försvaret med enheter ur Natos stående styrkor i Baltikum och via förstärkningar från förband i beredskap i Storbritannien och Frankrike.
Sverige deltar med 71:a bataljon från Södra skånska regementet (P 7), som sedan januari är stationerade i Lettland som en del av Natos multinationella brigad. Under övningen förflyttar sig den svenska bataljonen till Estland och integreras i en estnisk brigad. Tillsammans med övriga allierade styrkor kommer förbandet att öva försvar av Estlands östra gräns.
– Sveriges säkerhet hänger samman med utvecklingen i vårt närområde. Genom att vara på plats och delta aktivt i övningar som denna bidrar vi till att öka stabiliteten i Baltikum – och därmed också vår egen trygghet, säger överstelöjtnant Henrik Rosdahl, chef 71:a bataljon.
Svenska hemvärnssoldater ingår i ett danskt styrkebidrag
En förstärkt pluton från 414:e Hemvärnsunderrättelsekompaniet från Göteborgsområdet kommer att ingå i en styrka med danska hemvärnet. De kommer att öva tillsammans med USA:s nationalgarde och estniska styrkor i nordöstra delen av Estland. Det är inte första gången svenska hemvärnssoldater deltar i en Natoövning, men det är första gången i Estland.
Ökad säkerhet i en orolig omvärld
För Sverige innebär deltagandet ett konkret bidrag till Natos gemensamma försvar. Genom att öva sida vid sida med andra Natoländer får svenska förband möjlighet att möta nya metoder, tekniker och tankesätt – vilket i sin tur gör oss bättre. Skillnader i utrustning, taktik och språk ger viktiga erfarenheter som vässar vår egen militära förmåga.
Att öva tillsammans med andra allierade under realistiska förhållanden skapar kontakter, rutiner och ömsesidig förståelse som gör både det svenska försvaret starkare – och Nato som helhet mer samspelt.
– Att vara här gör både Sverige och Baltikum säkrare. Både Sveriges och Natos försvar börjar i Baltikum, säger Henrik Rosdahl.