Mekanikerskolan öppnar dörrar

Bland olja, verktyg och tunga maskindelar formas framtidens mekaniker hos Amf 1. Teori varvas med praktik när värnpliktiga utbildas för att hålla Försvarsmaktens hjulfordon i drift.

Mekanikerskolan
Mekanikerskolan
Mekanikerskolan fokuserar främst på hjulfordonsmekanik Foto: Klara Villebeck/Försvarsmakten
Castor
Castor har fått en helt ny syn på sin tid i Försvarsmakten. Foto: Klara Villebeck/Försvarsmakten
Adam
Med erfarenhet som civil mekaniker hade Adam redan en bra grund när han ryckte in. Foto: Klara Villebeck/Försvarsmakten
William
William, som är helt ny inom mekanik, förundras över detaljerna. Foto: Klara Villebeck/Försvarsmakten
värnpliktiga mekaniker
De värnpliktiga lär sig allt från verktygshantering till reparation av fordon. Foto: Klara Villebeck/Försvarsmakten
William, vpl mekaniker
William gick från noll erfarenhet till möjlig karriär. Foto: Klara Villebeck/Försvarsmakten

Eftermiddagen faller över Väddö skjutfält. I den halvmörka verkstaden hänger doften av bensin och olja i luften. Verktyg klirrar mot golvet och motorer startas och stängs av i ett ständigt brus. Här, omgivna av militära fordon och maskindelar, formas framtidens mekaniker – värnpliktiga som lär sig att förstå och underhålla den materiel som är avgörande för Försvarsmaktens verksamhet.

För första gången utbildar Stockholms amfibieregemente värnpliktiga mekaniker på plats i egen regi. Den nya mekanikerskolan, med fokus på hjulfordonsmekanik, kombinerar teori med praktisk tillämpning och stärker förbandets tekniska kapacitet inför framtiden.

Från teori till praktik 

Förkunskaperna i mekanik varierar stort inom gruppen. Vissa har aldrig tidigare dragit åt en skruv, medan andra har mekat som hobby eller är utbildade mekaniker civilt. Castor har skruvat hemma på fritiden innan värnplikten.

– Man lär sig mer än man tror. Jag trodde att jag hade koll på grunderna, men det finns så mycket jag aldrig tänkt på innan, säger han.

Bredvid honom arbetar Adam och William. Adam har ett stort tekniskt intresse och jobbar som mekaniker civilt. Han ser utbildningen som en chans att utvecklas ytterligare. William, som är helt ny inom mekanik, förundras över detaljerna.

– I början var det riktigt svårt, men efter några veckor började jag få en känsla för det, säger William.

Mekanikerskolan är en viktig del i att höja förbandets kapacitet. Skolan gör det möjligt att utbilda värnpliktiga på de fordon och den utrustning som är specifik för Amf 1, men även för 2:a marina basbataljon, där behovet av tekniskt kunnig personal är stort.

– Vi arbetar oftast i stridspar där alla har olika erfarenheter, så vi lär oss av varandra, säger Adam.

Trots sina förkunskaper tycker han att utbildningen är givande. Att få vara i en bekant miljö under värnplikten är en bonus. Castor däremot, har fått en helt ny syn på sin tid i Försvarsmakten.

– Det var en stor omställning att rycka in, men under mekanikerskolan har min bild av värnplikten förändrats helt. Instruktörerna är väldigt pedagogiska och har gjort ett riktigt bra intryck, säger han.

En framtid inom mekanik

Efter avslutad utbildning får de värnpliktiga mekanikerbågen, vilket öppnar dörrar för vidare utbildning och en framtid inom Försvarsmakten. Möjligheten att söka tekniska specialistutbildningar eller tjänster på andra förband gör att erfarenheten från mekanikerskolan har långsiktig betydelse.

Den största lärdomen för mig, som tidigare arbetade som mekaniker civilt, är hur annorlunda det är inom Försvarsmakten. Rutiner, manualer och arbetssätt skiljer sig en del och det har varit lärorikt, säger Adam. 

För William har utbildningen varit en ögonöppnare. Från att aldrig ha mekat tidigare ser han nu möjligheten att fortsätta på den inslagna vägen.

– Jag hade aldrig skruvat på något innan, men nu känns det som att jag skulle kunna jobba med det här i framtiden. Det är en skön känsla att lösa problem och förstå hur saker fungerar, säger han.