Ungdomar lär sig om försvarsvilja, kamratskap och disciplin

Sommarkurs för flygvapenfrivilliga är en utbildning som erbjuds av Försvarsutbildarna, i samarbete med Försvarsmakten. Kursen är särskilt riktad till ungdomar som är intresserade av att lära sig mer om Försvarsmakten och flygvapnet. Kursen syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper och färdigheter inom militärt försvar, med fokus på flygvapnets verksamhet.

Sommarkurs för flygvapenfrivilliga är en utbildning som erbjuds av Försvarsutbildarna, i samarbete med Försvarsmakten. Kursen är särskilt riktad till ungdomar som är intresserade av att lära sig mer om Sveriges Försvarsmakt och Flygvapnet. Kursen syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper och färdigheter inom militärt försvar, med fokus på Flygvapnets verksamhet.
Bild från sommarkurs på F 17
Sommarkurs för flygvapenfrivilliga är en utbildning som erbjuds av Försvarsutbildarna, i samarbete med Försvarsmakten. Kursen är särskilt riktad till ungdomar som är intresserade av att lära sig mer om Sveriges Försvarsmakt och Flygvapnet. Kursen syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper och färdigheter inom militärt försvar, med fokus på Flygvapnets verksamhet.
Bild från sommarkurs på F 17
Vill du göra någor annorlunda och ha roligt på sommarlovet? Håll utkik på kommande ungdomskurser. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Sommarkurs för flygvapenfrivilliga är en utbildning som erbjuds av Försvarsutbildarna, i samarbete med Försvarsmakten. Kursen är särskilt riktad till ungdomar som är intresserade av att lära sig mer om Sveriges Försvarsmakt och Flygvapnet. Kursen syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper och färdigheter inom militärt försvar, med fokus på Flygvapnets verksamhet.
Bild från sommarkurs på F 17
Alice Vester Andersson. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Sommarkurs för flygvapenfrivilliga är en utbildning som erbjuds av Försvarsutbildarna, i samarbete med Försvarsmakten. Kursen är särskilt riktad till ungdomar som är intresserade av att lära sig mer om Sveriges Försvarsmakt och Flygvapnet. Kursen syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper och färdigheter inom militärt försvar, med fokus på Flygvapnets verksamhet.
Bild från sommarkurs på F 17
Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Sommarkurs för flygvapenfrivilliga är en utbildning som erbjuds av Försvarsutbildarna, i samarbete med Försvarsmakten. Kursen är särskilt riktad till ungdomar som är intresserade av att lära sig mer om Sveriges Försvarsmakt och Flygvapnet. Kursen syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper och färdigheter inom militärt försvar, med fokus på Flygvapnets verksamhet.
Bild från sommarkurs på F 17
Herman Fernlund. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Sommarkurs för flygvapenfrivilliga är en utbildning som erbjuds av Försvarsutbildarna, i samarbete med Försvarsmakten. Kursen är särskilt riktad till ungdomar som är intresserade av att lära sig mer om Sveriges Försvarsmakt och Flygvapnet. Kursen syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper och färdigheter inom militärt försvar, med fokus på Flygvapnets verksamhet.
Bild från sommarkurs på F 17
Oskar Nilsson är utbildningsledare för Ungdom i Flygvapenfrivilliga Region Syd. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten

Alice Vester Andersson från Kristianstad blev tipsad om sommarkursen på Blekinge flygflottilj, F 17, av sin kusin som själv gått sommarkursen tidigare år. Hittills har de största överraskningarna varit den goda maten och kamratskapet.

– I dagarna har vi tränat exercis, haft sjukvårdsmoment och fått uppleva att bo väldigt många tillsammans. Att över 40 personer skulle dela på sex duschar och hinna duscha på 25 minuter var en väldigt intressant upplevelse.

Hon berättar att de har fått lära sig värdet av tid.

– Allt ska göras på tid och tiden är väldigt dyrbar.

Under sommarkursen har ungdomarna fått besöka delar av verksamheten på flottiljen.

– Det har även varit roligt att besöka alla platser inne på F 17. Att träffa piloter, se flygledartornet och besöka helikopterhangaren har varit roligt. Jag visste till exempel inte att det fanns så stora helikoptrar.

Det som hon uppskattar extra är kamratskapet och att få göra saker tillsammans.

– Extra roligt har nog varit att träna exercis, att öva på att gå i takt tillsammans. Det har såklart varit roligt att träffa alla människor. Jag visste inte att jag skulle ha så roligt som jag har haft.

– Jag brukar skriva hem på kvällarna och berätta vad vi har upplevt. Jag tror att mina föräldrar tycker att det är roligt att jag är här på sommarkurs. Nu är jag sugen på värnplikt och jag hoppas på att få göra värnplikt när det är dags.

Herman Fernlund från Malmö blev intresserad av Försvarsmakten efter att ha sett videoserien ”Jägarsoldat” på YouTube. Efter det sökte han och tvillingbrodern Fabian in till sommarkursen på F 17.

– Min uppfattning av Försvarsmakten är bra. Det kan såklart vara väldigt strikt vid vissa tillfällen men om man sköter sig och gör det man ska så är det inga problem.

Innan sommarkursen hade han läst på om utbildningen.

– Jag hade en del förväntningar innan jag kom hit. Det jag har sett är att deltagare fått skjuta med vapen, bo i fält och springa hinderbanan, så det är saker som jag hoppas att vi kommer få göra.

– Jag tycker att det mest intressanta har varit att lära mig mer om olika befattningar inom Försvarsmakten. Igår fick vi möjlighet att se och prata med personer från olika befattningar och det var riktigt intressant. Jag lärde mig mycket och fick testa olika saker så det var kul.

Oskar Nilsson är utbildningsledare för Ungdom i Flygvapenfrivilliga Region Syd och själv brinner han för att se utvecklingen hos ungdomarna under tiden de utbildas.

Han gjorde själv sommarkursen 2014 på F 17, därefter så genomförde han alla kursstegen (fortsättningskurs, Ledarskapskurs 1 och 2) fram till sommaren 2017.

– Då gjorde jag min första sommarkurs som funktionär. Sedan så utbildade jag mig till instruktör och sedan hösten 2021 har jag varit instruktör på alla ungdomsutbildningar i region syd. 2022 så blev jag även vald i styrelsen till utbildningsledare för vår ungdomsverksamhet.

Det som lockar honom att jobba med ungdomar är att se deras utveckling.

– Bara under tio dagar på sommaren händer otroligt mycket med eleverna. Men att få följa eleverna i tre år och se ”hela vägen” ger en enorm glädje och stolthet.

Sommarkursen är en grundkurs och eleverna får lära sig mycket om Försvarsmakten och flygvapnet i synnerhet. De första dagarna så får eleverna lära sig hur de klär sig, bäddar sängen, städar och hur man går och står.

– Vi har studiebesök på förbandet och berättar om värnplikten men viktigast av allt är att ge en positiv bild av Försvarsmakten och frivilligverksamheten.

– Vi hade drygt 390 sökande till 80 platser. Mycket tack vare F 17:s rekrytering på sociala medier och egen rekrytering på sociala medier. Vi försöker att få en så jämn fördelning som möjligt. Drömläget är en fördelning på 50/50 men det är ansökningen som styr.

Sommarkursen är tio dagar plus en halvdag för inryck och en halvdag för utryck.

– Viktigast av allt när vi planerar kursen är att stegra successivt så att inte eleverna går sönder. Men sedan så är det viktigt att få en fördelning på teori och praktik. Därtill är det viktigt att arbetstiden och arbetsbelastningen för instruktörerna är enligt gällande regler så att inte de heller går sönder över att vara här. Vi har ett gammalt ordspråk ”hel in hel ut” och det håller vi stenhårt på, både för ungdomar och instruktörer.

Det han beskriver som roligast med ungdomsverksamheten är att följa utvecklingen från tillbakadragna och nervösa 15-åringar tills att de står där i slutet av sin ungdomstid som 18-åringar och har gjort en fantastisk utveckling som individer och människor.

– Målbilden är att skapa en grundplatta för ungdomarna så de känner sig trygga inför fortsatta utbildningar såsom värnplikt eller instruktörsutbildningar. Slutligen vill jag tacka F 17 och Frivilligsektionen för ett fantastiskt stöd.

Elever som går sommarkursen får möjlighet att under tio dagar uppleva en del av den miljö som finns inom Försvarsmakten och flygvapnet, vilket kan hjälpa dem att avgöra om en framtid inom dessa områden är något de vill satsa på.