Flygvapnet avvisade ryskt stridsflyg

Flygvapnets incidentberedskap avvisade under fredagseftermiddagen ryskt stridsflyg från svenskt territorium öster om Gotland.

Ryskt stridsflygplan av typen SU-24
Ryskt stridsflygplan av typen SU-24
Ett ryskt stridsflygplan av typen SU-24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotlands sydspets. Foto: Försvarsmakten

Det var på fredagseftermiddagen som ett ryskt stridsflygplan av typen SU-24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotlands sydspets. Det ryska flygplanet varnades genom muntligt anrop från svensk flygstridsledning. När detta inte hörsammades och flygplanet inte avvek från sin rutt avvisades det från svenskt luftrum av en rote JAS-39 Gripen.

– Det ryska agerandet är inte acceptapelt och visar på bristande respekt för vår territoriella intergritet. Vi följde hela förloppet och var på plats för att ingripa, säger flygvapenchef Jonas Wikman.

Kränkningen var kortvarig.

Senast motsvarande otillåtna flygningar gjordes av Ryssland var 2022 då två ryska SU-27 och två ryska SU-24 kränkte svenskt luftrum, också över Gotland.