Historisk fällning av personal och materiel när Sverige står värd för Swift Response

Under övningen Swift Response genomfördes i dag en fällning av 800 soldater över Hagshult flygbas. Fällningen genomfördes av en bataljon ur 173rd Airborne Brigade, tillsammans med soldater från Spanien, Italien och Ungern. Övningen är en del av Natos största övningsserie sedan kalla kriget - Steadfast Defender.

Fallskärm som faller ner
Fallskärm som faller ner
För Sveriges del handlar övningen om att genomföra värdlandsstöd och stötta de utländska förbanden i deras övning. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten
Italiensk soldat på en gräsplätt
I övningen deltog fallskärmsjägare i huvudsak från amerikanska 173 Airborne Brigade, men även andra länder skickade truppbidrag. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten
Flygplan i blå himmel
Fällningen under tisdagens övning skedde från en C-17 Globemaster. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten
Fallskärmshoppare
Förutom amerikaner deltog soldater från Spanien, Italien och Ungern. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten
Fallskärmshoppare
Det som genomfördes över Hagshult flygbas kallas Joint Forcible Entry. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten
fällning av materiel
Inte bara soldater fälldes, utan även en hel del materiel. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten
Under övningen Swift Response genomfördes i dag en fällning av 800 soldater över Hagshult flygbas. Fällningen genomfördes av en bataljon ur 173rd Airborne Brigade, tillsammans med soldater från Spanien, Italien och Ungern. Övningen är en del av Natos största övningsserie sedan kalla kriget - Steadfast Defender.
Sammantaget deltar 2 000 soldater från USA, Sverige, Spanien, Italien och Ungern i övningen. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten

Det är den största amerikanska fällningen av personal och materiel på svensk mark hittills. Under ledning av 11th Airborne Division genomfördes en JFE (Joint Forcible Entry) över Hagshult flygbas. Materiel och soldater fälldes för att öva på att snabbt kunna förstärka Europa. Samtidigt som fällningen sker i Hagshult övar en amerikansk haubitsbataljon ur 214th Field Artillery på det närliggande skjutfältet i Skillingaryd.

– Den här övningen handlar om Natos förmåga att förstärka alliansens nordöstra flank. Att Sverige genomför den här övningen som allierad, tillsammans med andra nationer, skickar en starkt avskräckande signal och visar på vilka styrkor som finns i alliansen, säger generalmajor Michael Cherinet.

Efter fällningen kommer personal ur 173rd Airborne Brigade att transporteras med helikopter UH-60 Black Hawk till Kvarn. På plats i Kvarn kommer soldaterna att öva strid i bebyggelse på Markstridsskolans övningsområde.

Sammantaget deltar 2 000 soldater från USA, Sverige, Spanien, Italien och Ungern i övningen. För Sveriges del handlar övningen om att genomföra värdlandsstöd och stötta de utländska förbanden i deras övningsverksamhet. Det är första gången som Sverige genomför värdlandsstöd som Nato-allierad.