Ny huvuduppgift för Försvarsmakten

I samband med medlemskapet i Nato har regeringen beslutat ge Försvarsmakten en ny instruktion.
– Vår huvuduppgift är från och med den 1 april att försvara Sverige och allierade stater mot ett väpnat angrepp med utgångspunkt i det kollektiva försvaret inom Nato, säger ÖB Micael Bydén.

Överbefälhavaren på plats under övningen Aurora 23.
Överbefälhavaren på plats under övningen Aurora 23.
I samband med medlemskapet i Nato har regeringen beslutat ge Försvarsmakten en ny instruktion. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

ÖB konstaterar att förändringen är av stor betydelse för Sverige som nation och för landets försvar.
– Sverige ingår nu i en säkerhetsgemenskap, men den är inte gratis och den kräver motprestation. Vi ska ha förmåga att agera inte bara för rikets egen säkerhet utan också för den gemensamma säkerheten inom försvarsalliansen.

I den nya instruktionen står det band annat att Försvarsmakten ska kunna bidra till att hävda allierade staters territoriella integritet och att kunna delta i Natos aktiviteter för avskräckning och försvar.

– Den genomgripande omställningen är att vi går från att ensidigt försöka lösa militära problem som en angripare kan utsätta oss för, till att i stället ta ett delansvar i att leverera militära problem i syfte att avskräcka från angrepp mot alliansens medlemsländer, säger ÖB Micael Bydén.