Han blir Sveriges första Natogeneral

På måndagen blev det klart att brigadgeneral Torbjörn Sahlén blir Sveriges första Natogeneral. Det skedde genom omröstning i Natos militärkommitté. Torbjörn Sahlén är i dag ställföreträdande chef för strategienheten vid Försvarsstaben.

general
general
Brigadgeneral Torbjörn Sahlén blir Sveriges första Natogeneral. Foto: Linus Ehn/Försvarsmakten

Inför måndagens omröstning i Natos militärkommitté fanns tre kandidater, den svenska röstades fram. Militärkommittén är Natos högsta militära organ och till dess uppgifter hör att ge råd till Nordatlantiska rådet i militära frågor.

– Det känns verkligen roligt. Jag har varit på olika befattningar i Bryssel i tio år före min nuvarande befattning och det ska bli riktigt kul att återvända till Bryssel, säger Torbjörn Sahlén.

Viktigt för Sverige och Försvarsmakten

Brigadgeneralen tillträder tjänsten som Deputy Director Operations and Planning (O&P) Division vid internationella militära staben inom Natohögkvarteret. Tjänstgöringen startar i januari 2025.

– Det är viktigt för medlemskapet att vi kommer in i Natos strukturer och viktigt för kunskapsspridande, säger Torbjörn Sahlén.

Glädjande besked för Försvarsstaben

Beskedet från omröstningen var välkommet. 

– Jag kan inte tänka mig en bättre representant för Sverige och Försvarsmakten, det blir också riktigt bra för alliansen. Torbjörn kommer att kvarstanna vid strategienheten tills han tillträder den nya tjänsten, säger generalmajor Johan Pekkari, chef för strategienheten.