Försvarsmaktens multisportlag blev årets äventyrare

Safat, Swedish Armed Forces Adventure Team, som vann VM i adventure racing i Sydafrika förra året fick under måndagskvällen ytterligare en utmärkelse. På Adventure Academy Film Festival utsågs de till Årets äventyrare.

Safat
Safat
Safat, Swedish Armed Forces Adventure Team, är John Karlsson, K 3, Per Vestling, I 13, Malin Hjalmarsson, Livgardet, Oskar Svärd, Ing 2. Foto: Hampus Andersson/Försvarsmakten
Safat
. Priset består av äran och erkännandet av bedriften. Foto: Hampus Andersson/Försvarsmakten
Safat, Swedish Armed Forces  Adventure Team,  blev årets äventyrare
Safat, Swedish Armed Forces Adventure Team, utsågs till Årets äventyrare. Foto: Hampus Andersson/Försvarsmakten

– Jag hade turen att få göra värnplikten i Försvarsmakten som ung och det är den perfekta skolan för att bli äventyrare. Jag har sen tillbringat de senaste 20 åren på att bli så bra som möjligt på adventure racing, säger John Karlsson, K 3, som mottog utmärkelsen tillsammans med sina lagkamrater Malin Hjalmarsson, Livgardet, Oskar Svärd, Ing 2 och Per Vestling, I 13.

Utmärkelsen Årets äventyrare startade 2005 och utser varje år vinnare för enastående prestationer inom begreppet äventyr. Priset består av äran och erkännandet av bedriften.

De fyra vinnarna fick motta priset med motiveringen:
 ”I en allt mer turbulent omvärld har Team Safat visat en beundransvärd förmåga och återigen lyckat med bedriften att under mycket äventyrliga förhållande och i konkurrens med 108 multisportlag från hela världen klarat av att navigera, vandra, paddla och övervinna Sydafrikas utmanande natur så pass bra att man återtog världsmästartiteln i den tuffaste av alla tuffa tävlingar. De har visat enastående mod och uthållighet i sina bedrifter under det 800 km långa äventyret i mycket krävande terräng, omväxlande hetta och kyla och minimalt med sömn”.

– Vi är ett team på fyra som representerar Försvarsmakten och delar utmärkelsen med hela myndigheten som är med och stöttar oss, säger John Karlsson.