Svensk-finsk logistik utvecklas på Nordkalotten

– DEN ENDA VÄGENS LOGISTIK

Karg subarktisk ödemark – en enda väg. Operationsområdet under Nordic Response 24 har inneburit utmaningar för Sveriges deltagande markförband. Utmaningarna genererar lärdomar som stärker den svensk-finska logistikkedjan på Nordkalotten.

GEMENSAM LOGISTIK. Svensk och finsk personal fördjupar den gemensamma logistikkedjan under Nordic Response 24. Övningen, som sker i ett prioriterat operationsområde, är en integrerad del av Steadfast Defender 24.
GEMENSAM LOGISTIK. Svensk och finsk personal fördjupar den gemensamma logistikkedjan under Nordic Response 24. Övningen, som sker i ett prioriterat operationsområde, är en integrerad del av Steadfast Defender 24.
GEMENSAM LOGISTIK. Svensk och finsk personal fördjupar den gemensamma logistikkedjan under Nordic Response 24. Övningen, som sker i ett prioriterat operationsområde, är en integrerad del av Steadfast Defender 24. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
MAT TILL AVSKURNA. Den stora logistiken sker på marken. Men under Nordic Response övades även luftburen försörjning i en samövning mellan Första helikopterskvadron från Luleå och fallskärmsjägare från Livregementets husarer, K 3.
MAT TILL AVSKURNA. Den stora logistiken sker på marken. Men under Nordic Response övades även luftburen försörjning i en samövning mellan Första helikopterskvadron från Luleå och fallskärmsjägare från Livregementets husarer, K 3. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
FÖR FORTSATT STRID. Drivmedel måste forslas fram till den svenska brigadstridsgruppen för att anfallet ska kunna fortsätta.
FÖR FORTSATT STRID. Drivmedel måste forslas fram till den svenska brigadstridsgruppen för att anfallet ska kunna fortsätta. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
UTMANINGEN. Att få fram tankbilarna till förbanden kräver planering och samordning.
UTMANINGEN. Att få fram tankbilarna till förbanden kräver planering och samordning. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
SVÅR TERRÄNG. Milsvid tundra med begränsat vägnät bäddar för ett utmanande operationsområde.
SVÅR TERRÄNG. Milsvid tundra med begränsat vägnät bäddar för ett utmanande operationsområde. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
ÖPPNA LANDSKAP. Genom helikopterns fönster syns de milsvida öppna landskapet på Nordkalotten.
ÖPPNA LANDSKAP. Genom helikopterns fönster syns det milsvida öppna landskapet. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
VEDEN. Mat, vatten och ved krävs i stora mängder för att understödja brigadens anfallsförmåga.
VEDEN. Mat, vatten och ved krävs i stora mängder för att understödja brigadens anfallsförmåga. Foto: David Luttu Carr/Försvarsmakten
MEDIA. Major Anders Ekroth under en intervju med norska tidningen Nordlys.
MEDIA. Major Anders Ekroth under en intervju med norska tidningen Nordlys. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Geografin dikterar villkoren i operationsområdet under Nordic Response 24, som genomförs inom ramen för övningen Steadfast Defender. Under Nordic Response har Sverige bidragit med en brigadstridsgrupp som har ingått i en finskledd armédivision.

Nordkalotten bjuder på våtmarker, vattendrag, begränsat vägnät och gles infrastruktur toppat med sträng kyla och djup snö. Den kanaliserande terrängen med enbart en väg kan lätt skapa flaskhalsar vilket ställer krav på förtänksamhet i stora förbandsförflyttningar.
– Under övningen får vi möjlighet att verkligen pröva logistiken. Det är svåra utmaningar med en väg, stora förband, stora mängder förnödenheter som ska forslas fram och vi ska ha ett flöde som säkerställer sjukvårdstjänst hemåt och bakåt. Det här är svårt. Utmaningarna med kyla, med djupsnö och med stora volymer materiel på den enda vägen. Det kräver samordning och professionalism och det har vi, säger arméchefen Jonny Lindfors.

Logistik ställd på sin spets

Logistiken sätts på sin spets i den subarktiska miljön där ved, mat och vatten måste fram till fronten. Den uppgiften löser brigadunderhållsbataljonen ur Göta trängregemente, T 2.
– Bataljonens förträning på Vintersol i Norrbotten har verkligen givit frukt för att kunna understödja brigadens strid under Nordic Response, säger bataljonschefen, major Anders Ekroth.

En skyttepluton utan ved riskerar köldskador och vintersoldater behöver få i sig mer energi för att bibehålla stridsvärdet. Brister i planering och samordning i tid och rum kan snabbt få förödande konsekvenser när vintern utgör en andra fiende.
– Att det finns en väg är inte begränsningen. Utmaningen är att tillsammans med en brigad, i en multinationell division, nyttja den vägen på ett klokt sätt så att alla förmågor i brigaden kan anfalla som ett system och nedkämpa en fiende. Ur den aspekten har Nordic Response verkligen varit en lärorik övning, säger Ekroth.

Svensk-finsk logistikkedja

Sverige och Finland har, före ländernas inträde i Nato, utvecklat en gemensam logistikkedja på Nordkalotten genom FISE-konceptet. Längre bak i övningsområdet har svensk och finsk personal arbetat sida vid sida för att få fram förnödenheter och reservdelar till den svensk-finska divisionen. Nordic Response har inneburit en utveckling av samarbetet.
– Vårt FISE-samarbete kommer fortsatt att utvecklas inom ramen för den gemensamma försvarsplanering vi nu blir en del av med anledning av Nato-medlemskapet. Innebörden av detta är att vårt samarbete ytterligare kommer fördjupas och förfinas, bland annat avseende logistikkonceptet. Erfarenheterna från Nordic Response 24 kommer att analyseras och omhändertas i fortsatt samarbete, säger brigadgeneral Rickard Johansson, övningsledare för markförbanden.

Stridsvagn 122 under framryckning i vintermiljö

Nordic Response 2024

Övningen Nordic Response 2024 genomförs 4-15 mars i norra Norge och norra Finland.

Läs mer om övningen