Natos stående flottstyrka på besök i Stockholm

Under tisdagen lotsades fem örlogsfartyg ur Natos stående styrka Standing Nato Maritime Group 1, in till Frihamnen. Besöket blir det första i sitt slag med Sverige som allierad och fartygen kommer att ligga förtöjda från den 19 mars fram till helgen.

Båt
Båt
Den norska marinens fregatt HNoMS Otto Sverdrup eskorteras av en svensk stridsbåt. Foto: Försvarsmakten
Fregatt
Den franska fregatten Normandie på väg in mot hamnbesök. Foto: Försvarsmakten

Med det spanska flaggskeppet, fregatten ESPS Almirante Juan de Borbón, i spetsen anlände Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1) till Stockholm och Frihamnen under tisdagen. Styrkan är en av fyra stående styrkor inom Nato med huvuduppgift att omedelbart kunna sättas in i insatser till sjöss. Tillsammans med svenska allierade marina enheter, kommer nu Natos försvar i norra Europa, Östersjön och Västerhavet att stärkas.

Örlogsbesöket genomförs för att demonstrera styrkan i Natos maritima styrkor som ständigt finns tillgängliga för insatser eller vid hot mot alliansen. Syftet är också att vila besättningarna och fylla på fartygens förråd.

Kan ses på håll

Fartygen som besöker Stockholm är ESPS Almirante Juan de Borbón, det tyska stödfartyget FGS Bonn, den italienska fregatten ITS Luigi Rizzo, den franska fregatten FS Normandie, samt den norska fregatten HNoMS Otto Sverdrup.

Under veckan går det tyvärr inte att besöka fartygen ombord men om du önskar få en glimt av de fem örlogsfartygen går de att se på håll från avspärrningarna vid Frihamnen fram till helgen när de lämnar.