Gemensam operation på Nordkalotten

En svensk-finsk styrka försvarar Nordkalotten under den gemensamma operationen som genomförs under övning Nordic Response 2024.

FISE. Finland och Sverige ingår i en finskledd division under operationen.
FISE. Finland och Sverige ingår i en finskledd division under operationen.
FISE. Finland och Sverige ingår i en finskledd division under operationen. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
NORDKALOTTEN. Tillsammans försvarar vi Nordkalotten.
NORDKALOTTEN. Tillsammans försvarar vi Nordkalotten. Foto: David Luttu Carr/Försvarsmakten
SAMARBETE. Jägarsoldater från K 3 inför infiltration i övningsområdet med stöd av Helikopterflottiljen.
SAMARBETE. Jägarsoldater från K 3 inför infiltration i övningsområdet med stöd av Helikopterflottiljen. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
BRIGADCHEFEN: ” Den här övningen handlar om att avskräcka från angrepp. Genom att öva visar vi att vi har förmågan och viljan att försvara Nordkalotten, förklarar brigadchefen, överste Gustaf Dufberg.
BRIGADCHEFEN: ” Den här övningen handlar om att avskräcka från angrepp. Genom att öva visar vi att vi har förmågan och viljan att försvara Nordkalotten, förklarar brigadchefen, överste Gustaf Dufberg. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
GEMENSKAP. Finland är vår viktigaste samarbetspartner och försvarssamarbetet omfattar fred, kris och krig.
GEMENSKAP. Finland är vår viktigaste samarbetspartner och försvarssamarbetet omfattar fred, kris och krig. Foto: David Luttu Carr/Försvarsmakten
ARMÉN. Flera av arméns förband deltar under Nordic Response 24. Här en Archer från Bodens artilleriregemente A 8.
ARMÉN. Flera av arméns förband deltar under Nordic Response 24. Här en Archer från Bodens artilleriregemente A 8. Foto: David Luttu Carr/Försvarsmakten
STRATEGISKT: ” Framför allt handlar det om att gemensamt försvara Nordkalotten , ett område som är av strategisk vikt", berättar övningsledaren för de svenska markförbanden, brigadgeneral Rickard Johansson.
STRATEGISKT: ” Framför allt handlar det om att gemensamt försvara Nordkalotten , ett område som är av strategisk vikt”, berättar övningsledaren för de svenska markförbanden, brigadgeneral Rickard Johansson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
MOTORCYKEL. MC-ordonnanser under framryckning i övningsområdet i finska Lappland.
MOTORCYKEL. MC-ordonnanser under framryckning i övningsområdet i finska Lappland. Foto: David Luttu Carr/Försvarsmakten
MASKERING. Under övningen genomförs försök av nya maskeringsnät.
MASKERING. Under övningen genomförs försök av nya maskeringsnät. Foto: David Luttu Carr/Försvarsmakten
FLERA NIVÅER. Den finsk-svenska interoperabiliteten övas på flera nivåer under Nordic Response 24.
FLERA NIVÅER. Den finsk-svenska interoperabiliteten övas på flera nivåer under Nordic Response 24. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten

Svenska armén deltar i övning Nordic Response 24 med en brigadstridsgrupp som ingår i en finsk-svensk division under finsk ledning. Tillsammans agerar Sverige och Finland inom ramen för det sedan länge inarbetade finsk-svenska försvarssamarbetet, FISE, ett samarbete som ytterligare stärks genom det svenska inträdet i Nato.

Finland är vår viktigaste samarbetspartner och försvarssamarbetet omfattar fred, kris och krig och syftar till att skapa förutsättningar för gemensamt militärt agerande i olika scenarier.

Strategiskt viktigt

Framför allt handlar det om att gemensamt försvara Nordkalotten och det område som kallas ”high north”. Ett område som är av strategisk vikt.

– Det här området är strategiskt intressant på grund av det geografiska läget. För att Nato ska kunna flytta förband över Atlanten behöver man behärska Nordkalotten. Därför finns det ett behov av att vi tillsammans ska kunna försvara den här terrängen. Det är det vi försöker åstadkomma under den här gemensamma operationen under övningen, säger övningsledaren för de svenska marktrupperna, brigadgeneral Rickard Johansson.

Del av Natos övningsserie

Övningen Nordic Response 24 ingår i Natos större övningsserie Steadfast Defender som pågår under första halvan av 2024.

Den svenska brigadstridsgruppen har intagit övningsterrängen norr om Polcirkeln i finska Lappland och har redan börjat lösa uppgifter tillsammans med de finska kollegerna i den gemensamma finskledda divisionen.

– Den här övningen handlar om ”deter and defend.” Det är alltså att avskräcka från angrepp. Genom den här övningsverksamheten visar vi att vi har förmågan och viljan att försvara Nordkalotten, förklarar brigadchefen, överste Gustaf Dufberg.

Trots att det är långt till övningsområdet har mediaintresset varit stort. Den första mediaträffen under övningen besöktes av ett 40-tal journalister från flera olika länder.