”Jag imponeras av motståndskraften i Ukraina”

Den 24 februari är det två år sedan Rysslands fullskaliga och brutala invasion av Ukraina. ÖB Micael Bydén förklarar varför det är nödvändigt att fortsätta vårt stöd.

försvarsviljan
försvarsviljan
I november 2023 bevittnade ÖB själv den starka försvarsviljan som har präglat Ukrainas kamp. Foto: Försvarsmakten
stöd till Ukraina
"Det är vår egen säkerhet vi investerar i när vi ger stöd till Ukraina", säger ÖB Foto: Försvarsmakten

ÖB Micael Bydén tog emot beskedet om Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 med förfäran och bestörtning, men också viss förvåning.– Vi hade följt utvecklingen noga och visste att en invasion var en möjlig utveckling. Men med tanke på de höga militära risker en storskalig invasion skulle medföra var den osannolik, berättar Micael Bydén.

Risker som handlar om långa avstånd, krav på en omfattande logistik och behov av stora resurser. Och det är risker som har ”fallit ut”, som ÖB uttrycker det och han konstaterar att invasionen har kostat oerhört mycket i form av mänskligt lidande för det ukrainska folket.

Under ett besök vid ett frontavsnitt i november 2023 bevittnade han själv något av den starka försvarsvilja som har präglat Ukrainas kamp. Inte bara sedan 2022 utan ända sedan 2014, då Ryssland gick in i Donbass-regionen och annekterade Krimhalvön.– Soldaterna jag träffade hade en oerhört stark spirit och det formligen lyste försvarsvilja ur ögonen på dem. Jag imponeras av motståndskraften som präglar hela samhället i Ukraina.

Men liksom andra bedömare kan han inte skönja något slut på kriget, just nu. Samtidigt, understryker han, har det satt ljuset på Sveriges egen säkerhet och beredskap. ”Hur beredda är vi om det som händer i Ukraina händer här?”, frågar han retoriskt.

Sverige har hjälpt Ukraina med materiel, utbildning och ekonomiskt stöd. Sammanlagt har regeringen presenterat 15 stödpaket sedan Rysslands invasion för två år sedan. Hjälp som har påverkat Försvarsmaktens egen tillväxt och uppbyggnad, men som likväl varit och är nödvändig.

– Det är vår egen säkerhet vi investerar i när vi ger stöd till Ukraina, understryker Micael Bydén.