Den sista julgranen med SK 60

Flygskolan genomförde i dag den sista julgransflygningen med SK 60. Flygningen uppmärksammades av många medier och fick stor publik längs rutten som bland annat gick över Uppsala och Stockholm slott innan den avslutades över hemmabasen i Linköping.

Julgransflygning
Julgransflygning
Årets julgransflygning med Flygskolan Foto: LSS
Julgransflygning
Årets julgransflygning med Flygskolan Foto: LSS
Julgransflygning
Årets julgransflygning med Flygskolan Foto: LSS
Julgransflygning
Årets julgransflygning med Flygskolan Foto: LSS
Årets julgransflygning med Flygskolan Foto: Julgransflygning

Flygvapnets julgransflygningar är en kär jultradition och i år var det extra högtidligt eftersom SK 60 firar 60 år i svenska flygvapnet. Trotjänaren SK 60 avvecklas vid halvårsskiftet nästa år vilket kommer uppmärksammas med en rad olika aktiviteter. Årets julgransflygning var därför den sista, vilket gjorde att man lagt rutten för att ge så många som möjligt chansen att se den historiska flygningen.

I Uppsala samlades en stor publik på höjden vid Uppsala slott där man kunde njuta av överflygningen med Domkyrkan som fond. På plats var Luftstridsskolans chef Niclas Magnusson och skolförvaltaren Johan Lörelius som intervjuades av lokal media. De fick även nyfikna frågor av allmänheten som var på plats för att se julgranen.

– Det är trevligt att se att så många samlats för att se flygningen men det är även lite sorgligt att det är sista gången vi flyger med SK 60. Det var fint att träffa pensionerade flygvapenpiloter som åkt hit och berättade om sina minnen av planet, säger Niclas Magnusson.

I Linköping var Flygskolans chef Ola Höglund på plats vid Flygvapenmuseum för att uppmärksamma händelsen. 

Julgranen flögs med tolv flygplan med stridspiloten Fredrik ”Diana” Jansson som formationsledare. Formationsflygningen är en del av utbildningen för stridspiloteleverna som flög tillsammans med en flyglärare.

Luftstridsskolan vill tacka för de fantastiska bilderna och de fina kommentarer vi fått av allmänheten på våra sociala medier.