Totalförsvarsövning mot terror och CBRN-hot

Nyligen avslutades den stora multinationella CBRN-övningen Reccex, Nordic CBRN Reconnaissance Exercise. I år stod Finland som värdland och förutom de nordiska ländernas CBRN-förband deltog i stort sett hela finska totalförsvaret under övningen.

Soldater från olika länder pratar med varandra.
Soldater från olika länder pratar med varandra.
Personal från Helsingfors räddningstjänst orienterar gruppcheferna från en av de multinationella CBRN-plutonerna inför insats. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Fyra soldater vid en dator.
Ledningen för en av CBRN-plutonerna under en av uppgifterna. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Tre soldater i skyddsutrustning.
En norsk CBRN-enhet undersöker ett laboratorium som använts för att framställa nervgifter. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Finska poliser.
Poliser ur finska beredskapsenheten Karhu deltog i övningen. Deras uppgift var att hantera de mest krävande situationerna innan CBRN-förbanden kunde gå in och göra sitt jobb. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldat i skyddsmask letar efter något.
En svensk CBR-EOD operatör söker igenom en lägenhet efter hemmagjorda terrorbomber. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Två soldater i skyddsmask pratar med varandra.
Det svenska bidraget har bestått av en CBRN-pluton, en grupp CBR EOD-operatörer, stabs- och logistikdelar och övningsledning. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldat i skyddsutrustning.
Saneringssoldat säkerställer att inga radioaktiva ämnen finns kvar på personalen när de lämnar smutsig zon. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Tunnelbanevagn i en tunnel.
Ett av momenten utspelades i Helsingfors tunnelbana. En smutsig bomb hade lämnats på en av vagnarna. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldat i skyddsutrustning.
En dansk CBRN-soldat sanerar ut civila efter en terrorattack. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldat i skyddsmask
”Det har varit givande att samarbeta med de andra nationerna och jag har kunnat ta lärdomar från deras metoder och sätt att lösa uppgifter på” säger Axel. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Scenariot var att Finland befann sig i en säkerhetspolitisk kris. Bilbomber, sabotageförsök mot flygplatser och bombhot mot civila kontor var bara början. När en radiologisk bomb hittades på en fullsatt tunnelbanevagn och ett laboratorium för att odla biologiska vapen upptäcktes så trappades övningen upp. Det sista momentet var en stor terrorattack mot ett köpcentrum. Finlands totalförsvarsmyndigheter med polisen i spetsen hanterade händelseutvecklingen stöd av finska Försvarsmakten och partnerländer.

– Det som till en början såg ut att vara enstaka angrepp eskalerade snabbt när en västfientlig stat med hjälp av kriminella grupper och underrättelseofficerare genomförde sabotage och terrorattacker med kemiska, biologiska och radiologiska vapen, säger major Ralph från SkyddC.

Elfte övningen sedan 2009

Övningen genomförs inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet Nordefco, Nordic Defence Cooperation. Syftet är att öva interoperabilitet och att respektive lands CBRN-förmåga stärks samtidigt om möjligheterna att smidigt agera tillsammans om en kris uppstår i vårt närområde. Det svenska bidraget har bestått av en CBRN-pluton, en grupp CBR EOD-operatörer, stabs- och logistikdelar och övningsledning.

– Årets övning gav oss mycket bra träningsförutsättningar. Scenariot var lika realistiskt som skrämmande och att möjligheten att öva fullt ut på flygplatser, industrihamnar, postterminaler, köpcentrum och civila myndighetsbyggnader ger verkligen verklighetstrogna moment. Chefer på alla nivåer har fått träna på myndighetssamverkan eftersom finska polisen ledde alla operationer. Vi har övat mycket tillsammans med Finland, Norge och Danmark förut men i och med den här övningen har vi blivit mycket bättre, säger major Ralph.

Timmar i mask

Soldaten Axel har tagit av sig skyddsmasken. I nästan sex timmar har den suttit på. Röda märken syns i ansiktet där trycket irriterat huden. Efter några djupa andetag tar han en ordentlig klunk vatten ur vattenflaskan ­– snart ska skyddsmasken på igen.

– Det brukar vara lite halvjobbigt de första minuterna men efter ett tag slutar jag tänka på skyddsmasken. Sen när insatsen är över och jag tar av den får jag alltid en riktigt stor känsla av befrielse. Bara att få andas frisk luft och äta och dricka som vanligt är fantastiskt, säger Axel och fortsätter:

– Jag tycker att övningen har varit både rolig och lärorik, speciellt ur ett utbildningsperspektiv. Vi på gruppen har fått finslipa våra metoder och lära känna nya människor från de andra nationerna. Under övningen har vi arbetat i sammansatta plutoner med förmågor från de olika länderna. Det har varit givande att samarbeta med de andra nationerna och jag har kunnat ta lärdomar från deras metoder och sätt att lösa uppgifter på, säger Axel.


Nästa Reccex är Sverige värdland. Lagom till övningen kommer SkyddC:s nya inomhusträningsanläggning stå klar vilket kommer ge en extra dimension när CBRN-operatörerna kan öva med skarpa agens i verklighetstrogna inomhusmiljöer.