Svenskt luftvärn gör skillnad i Ukraina

Så gott som dagligen skickas ryska robotar och patrullrobotar mot militära mål och civila objekt i Ukraina. Ryska helikoptrar hovrar över slagfältet. Med olika typer av luftvärn kan hotet avvärjas – ett av de främsta luftvärnssystemen kommer från Sverige.

Två soldater skjuter RBS 70 på en snötäckt kulle
Ukrainska soldater under utbildning i Sverige. Foto: Försvarsmakten
Svenska instruktörer och ukrainska soldater tränar på RBS 70
Ukrainska soldater under utbildning i Sverige. Foto: Försvarsmakten
Två helikoptrar i skottlinjen när ukrainska soldater övar på luftvärnssystemet
Ukrainska soldater under utbildning i Sverige. Foto: Försvarsmakten
Fyra soldater som sitter och tittar på en skärm på bordet.
Ukrainska soldater under utbildning i Sverige. Foto: Försvarsmakten

Sedan det fullskaliga anfallskriget inleddes 24 februari 2022 har Ryssland attackerat ukrainsk infrastruktur som järnvägar och bränsledepåer, men även civila objekt som bostadshus, köpcentrum och skolor. Mot slutet av 2022 intensifierades attackerna mot civila objekt och stora delar av Ukraina träffades av ryska kryssningsrobotar och patrullrobotar.

Därför beslutade regeringen den 17 november 2022 att skänka luftförsvarssystem, inklusive kvalificerad ammunition, till Ukraina. Bara någon vecka senare började utbildningen i Sverige.

Under några intensiva veckor utbildades sedan ett antal ukrainska soldater på svensk mark på luftvärnssystemet Robot 70. Det är ett snabbgrupperat lätt system med kapacitet att bekämpa mindre mål som kryssningsrobotar och patrullrobotar, samt flygplan och helikoptrar.

– Med bara några veckors förberedelsetid lyckades vi genomföra något som aldrig gjorts tidigare. Alla bidrog med sin kompetens och strävade mot ett tydligt mål; att skapa en unik utbildning för ukrainarna. De kom direkt från fronten och var påtagligt motiverade att lära sig saker. Bland den svenska personalen finns en oerhörd stolthet över att ha fått varit en del av detta, säger bataljonschef Jimmy Wilhelmsson.

Att det svenska luftvärnssystemet finns på plats i Ukraina har sedan tidigare kunnat ses bland annat i SVT:s Aktuellt den 15 maj, och det har även förekommit videofilmer som lagts ut på sociala medier av den ukrainska armén. I filmerna sägs det att systemet använts för att skjuta ned bland annat en rysk Ka-52 helikopter och kryssningsrobotar.

– Att vår materiel och utbildning gör skillnad på riktigt visar på den kvalitet som finns inom Försvarsmakten. Även det faktum att operationssekretess upprätthållits trots det stora antalet inblandade vittnar om vilken professionalism som finns inom Försvarsmakten, säger Jimmy Wilhelmsson.