Stridsvagn 122 på plats i Ukraina

Den har kallats världens bästa stridsvagn – både av experter och de som använder den. Nu är tio stycken svenska stridsvagn 122 på plats i Ukraina. Med ukrainska besättningar, utbildade i Sverige.

– Vi har gett dem allt vad vi har kunnat i bra materiel och god kunskap. Nu önskar vi dem all lycka i att befria sitt land, säger Mats Ludvig, operationschef på Arméstaben.

interflex
interflex
Leopardstridsvagnen fanns innan kriget i Ukraina i 15 europeiska länder och i Kanada.
interflex
Det var långa dagar för de ukrainska besättningarna och utbildningskurvan var brant. Mycket skulle hinnas med under relativt begränsad tid.
interflex
Såväl de svenska instruktörerna som de ukrainska soldaterna var mycket motiverade under utbildningen.

Byggd i sammanlagt 3 600 exemplar. Av tv-kanalen Discovery utsedd till världens bästa stridsvagn. Och hyllad av sina besättningar. Att den tyska stridsvagnen Leopard 2, i Sverige kallad stridsvagn 122, åtminstone är en av världens bästa stridsvagnar råder det föga tvivel om. I drygt 30 år har den utgjort ryggraden i svenska mekaniserade brigader. Nu har ukrainska armén ett tiotal av dessa till sitt förfogande i kampen att befria sitt land med stridsvagnsbesättningar som tränats på svensk mark, av svenska armén.

Den 24 februari 2023, på årsdagen av den fullskaliga invasionen, presenterades det politiska beslutet att Sverige skulle skänka ett tiotal stridsvagnar till Ukraina. På Arméstaben i Enköping, varifrån Försvarsmaktens arméförband leds hade redan förberedelserna gjorts för ett sådant beslut – och att det också innefattade utbildning av ukrainsk personal på de svenska stridsvagnarna.

– Den träningen skulle ske i stort sett samtidigt som vi genomförde den största
försvarsmaktsövningen på 30 år, men också med en årskull värnpliktiga i full
grundutbildning. Det krävde ett noggrant planeringsarbete och stora uppoffringar från våra medarbetare som skulle agera instruktörer. Tillsammans löste vi ut detta och jag är imponerad över vår personal och hur bra utbildningen genomfördes, säger Mats Ludvig.

interflex
Utöver besättningar utbildades även mekaniker till stridsvagnarna.

Lika imponerad är instruktören och pansarofficeren Erik, som under ett antal intensiva
försommarveckor var med och tränade de ukrainska stridsvagnsbesättningarna.

– Det är en upplevelse som jag kommer bära med mig, att få utbilda när det inte blir mer på riktigt eller viktigare. Här måste det bli bra och på kort tid. Då skärper man till sig och tar fram alla pedagogiska verktyg för att utbildningen ska bli så optimal som möjligt, oavsett om de du utbildar tidigare var kolgruvearbetare eller stridsvagnsskytt.
Sedan en tid är stridsvagnarna på plats i Ukraina.

Erik och hans kollegor följer deras framfart och framgångar via olika sociala medier, så gott det går.

– Vi hoppas så klart att det ska gå så bra som möjligt, att förutsättningarna är så gynnsamma som möjligt och att systemet används såsom tänkt, tillsammans med svenska stridsfordon för att effekten ska bli optimal.

Av Sveriges tidigare 120 stridsvagnar har nu alltså cirka en tiondel skänkts till Ukraina. 

– Det är helt rätt beslut att skänka de här stridsvagnarna, anser jag. Att det sedan påverkar arméns förmåga är uppenbart. Därför måste de stridsvagnarna återanskaffas så snart som möjligt, men också fler anskaffas. Annars kommer armén inte kunna uppfylla de tillväxtmål som finns i försvarsbeslutet från 2020 eller de krav som ett Natomedlemskap ställer på oss, säger arméchef Jonny Lindfors.