Våra skarpaste hundekipage

För andra gången har Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) arrangerat försvarsmaktsmästerskap i hundtjänst för anställda soldater med tjänstehundar. Tävlingen var jämn och många ekipage hade höga poäng i de olika momenten.

Hund söker röd resväska med hundföraren brevid
Hund söker röd resväska med hundföraren brevid
Militärpolisen Emma Rinaldo från Livgardet tog silver med sökhunden FM Nobba. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Hundförare och hund i skogen
Hundekipagen tävlade i patrull, sök och lydnad under den tre dagar långa tävlingen. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Hundförare bär sin hund över en å
Kraftprovet var som vanligt biathlon med löpning och olika former av hinder, FM Master bärs av Emil Johansson från Livgardet. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Hundförare tittar på när hunden hoppar över hinder
Ett av lydnandmomenten var hopp över hinder, något ekipaget från Helikopterflottiljen klarade utan problem. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Hunden tittar på sin hundförare som bär en dunk uppför en backe
Simon Tufvesson och FM Muskot från Swedec under biathlonmometet. De blev bästa sökekipage. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Hund och hundförare på patrull i skogen
FM Ondi och hundföraren Stephani Jägmo från Upplands flygflottilj under patrullering. Foto: Christoffer Harborg/Försvarsmakten

Hundekipagen tävlade i patrull, sök och lydnad under den tre dagar långa tävlingen som hölls på Marma övningsfält. Patrullhundarna testades i patrullering med bland annat vind och spårupptag, medan sökhundarna fick genomföra byggnads-, fordons- och områdessök.

Patrullhunden Försvarsmaktens Jaxon ligger och vilar medan hans hundförare Robin Nilsson får instruktioner inför patrullmomenten.

– Patrulleringen är kopplat till tjänsten man gör till vardags men den bedöms tävlingsmässigt och man ska se till att använda tiden så bra som möjligt. Tävlingen är bra arrangerad och det är kul att träffa alla kollegor, det är många nya hundförare, säger Robin Nilsson, som arbetar på Helikopterflottiljen.

FM Jaxon är lugn och fokuserad under patrulleringen och erfarenheten märks även på spårningsmomentet där de får högst poäng.

Mästerskapet genomfördes för första gången förra året, då kom totalt 15 ekipage från sex olika förband till start. I år startade 23 ekipage och målsättningen är att hundförare från alla förband ska delta.

- Momenten är anpassade till tävlingen, men är utvalda från de prov hundarna respektive hundförarna gör under utbildningen. Vi vill stimulera hundförarna att träna hundarna och de får en möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter, säger tävlingsledaren Per-Arne Bergström på FHTE.

Dessutom är all hundtjänstpersonal välkommen att följa tävlingen eftersom FHTE vill samla hundförare och hundtjänstpersonal från hela Försvarsmakten.

Militärpolisen Emma Rinaldo från Livgardet tävlar med sökhunden FM Nobba. Utspridda längs marken ligger lådor och resväskor i olika storlekar och FM Nobba nosar noggrant igenom dem under det 15 minuter långa bagagesöket där de får bästa resultatet.

– De hade planerat bagagesöket väldigt bra, med tanke på att vi inte fick flytta objekten. Jag upplever det som att tävlingen går bra för mig och Nobba, men att det är otroligt jämnt. Vi behöver öva lydnad i olika situationer, hon satt inte kvar i skottkärran under biathlon. Tävlingen inspirerar till vidareutbildning och träning, säger Emma Rinaldo som några timmar senare kan glädja sig åt ett individuellt silver i sök.

Kraftprovet var som vanligt biathlon med löpning och olika former av hinder, däribland att köra hunden i skottkärra och en vattengrav. De tre bästa sprang de cirka 6 kilometerna på 30 minuter – och bara några sekunder skilde medaljörerna åt. Adam Brandt med FM Nutz sprang hem guldet till Marinbasen som därmed fick sin första medalj på FMM Hundtjänst.

Försvarsmaktens tjänstehundar tränas i funktionell lydnad, men testades under tävlingen i planlydnad med domarbedömning. Alla genomför även ett gemensamt hemligt lydnadsmoment, förra året var det att apportera en tvättsvamp, i år skulle hundarna springa fram till en vit stolpe och runda den innan de sprang tillbaka till hundföraren. Momentet avslöjades först på tävlingen och 13:e säkerhetsbataljonen dominerade ”stoppen” som få klarade. Skaraborgs flygflottilj tog dock hem både guld och silver i lydnad precis som förra året.

Årets skräll stod FM Onsa för, en färdigutbildad hund som kan fördelas på ett förband och som tävlade med testassisten Sofia Gyllengahm på FHTE. Ekipaget som bara övat ihop i två veckor vann patrulltävlingen och tog brons i lydnad. En lycklig hundförare kan med andra ord få en riktig guldhund till nästa års tävling.

 

Resultat:

Patrull:

Guld: Sofia Gyllengahm & FM Onsa/FHTE

Silver: FM Nadir/Upplands flygflottilj

Brons: Simon Steinsson & FM Nixon/Skaraborgs flygflottilj

Vandringspris patrull (bästa lag):

Simon Steinsson & FM Nixon/Skaraborgs flygflottilj

Jacob Wallentinsson & FM Otis/Skaraborgs flygflottilj

 

Sök:

Guld: Simon Tufvesson & FM Muskot/Swedec

Silver: Emma Rinaldo & FM Nobba/Livgardet

Brons: Johan Sjögren & FM Nexa/Swedec

Vandringspris sök (bästa lag):

Simon Tufvesson & FM Muskot/Swedec

Johan Sjögren & FM Nexa/Swedec

 

Lydnad:

Guld: Jacob Wallentinsson & FM Otis/Skaraborgs flygflottilj

Silver: Simon Steinsson & FM Nixon/Skaraborgs flygflottilj

Brons: Sofia Gyllengahm & FM Onsa/FHTE

 

Biathlon:

Guld: Adam Brandt & FM Nutz/Marinbasen

Silver: Thomas Jansen & FM Nila/Livgardet

Brons: Patrik Lenntorp & FM Nicette/Livgardet