Hemvärnet utbildar ukrainare i Storbritannien: ”Ett paradigmskifte”

Hemvärnet är på plats i Storbritannien för att ge ukrainare militär grundutbildning inom ramen för utbildningsinsatsen Interflex. Det är en historisk händelse då det är första gången som Hemvärnet gör en insats utanför Sveriges gränser.

Soldater som springer
Soldater som springer
Hemvärnet utbildar ukrainare i Storbritannien: ”Ett paradigmskifte”. Foto: Försvarsmakten
Man i gul väst på skjutbana med person som skjuter
Ukrainska rekryterna får grundläggande militär utbildning så att de ska vara så förberedda som möjligt för att kunna bidra i försvaret av sitt land. Foto: Försvarsmakten

Förra året beslutade regeringen att Försvarsmakten ska bidra med instruktörer till utbildningsinsatsen Interflex i Storbritannien. Sverige är ett av många länder som hjälper till med utbildningsinsatsen. Utbildningen sker vid ett antal brittiska träningsanläggningar, där de ukrainska rekryterna får grundläggande militär utbildning så att de ska vara så förberedda som möjligt för att kunna bidra i försvaret av sitt land. 

Från sommaren 2023 har stridskraften Hemvärnet tagit över uppdraget efter armén och kommer att bemanna flera utbildningsomgångar. Rikshemvärnschef Laura Swaan Wrede är otroligt stolt över hur hemvärnsinstruktörerna löser uppgiften. 

Hemvärnets uppdrag har alltid varit på hemmaplan, men nu ser vi ett paradigmskifte. Hemvärnet kan behöva förändras och även ta andra roller framöver. 

Det omfattande stödet som Sverige ger till Ukraina innebär en ansträngning för Försvarsmakten och påverkar till viss del övriga uppgifter. Hemvärnet kan genom sitt bidrag till Interflex avlasta andra försvarsgrenar. Hemvärnsinstruktörer har stor vana att på kort tid utbilda de som inte har militär erfarenhet sedan tidigare. 

För mig var det en självklarhet att ansöka för att direkt bidra till att utbilda ukrainarna för att de ska få de färdigheter och förmågor de behöver för att gå från civila till soldater som kan strida, försvara sitt land, öka möjligheten att överleva kriget och trycka ut fienden, säger ställföreträdande plutonchefen på Interflex 2023.

 

Svenska utbildningsmetoder fungerar väl 

Uppdraget att bemanna Interflex varvas mellan de olika militärregionerna. Inledningsvis har Västra militärregionen samordnat utbildningsinsatsen och ansvarat för att bemanna den första insatsen som nu har kommit hem till Sverige igen.

Instruktörslagen har bemannats med både anställda från militärregiongrupperna och frivilliga hemvärnssoldater. Frivilliga instruktörer har tagit tjänstledigt från sina civila arbeten för att stötta i uppdraget. En insats som inte hade varit möjlig utan stöd från arbetsgivare och familj, säger Peter Hederstedt chef för Västra militärregionen.

När tjänsterna annonserades ut var det många som sökte, viljan att vara med och bidra var stor och i den första utbildningsomgången var samtliga hemvärnsbataljoner i västra militärregionen representerade. 

Kompanichefen för Interflex 2023 hos Västra militärregionen sammanfattar Hemvärnets första utbildningsomgång: 

Vi har gett ukrainarna en grundutbildning. De har gått från att vara rekryter till att vara soldater. De har fått en stabil bas och grund inför fortsatt befattningsutbildning när de kommer hem. Våra utbildningsmetoder fungerar väl och är uppskattade.