Historisk muck på Dalregementet

Att själv bestämma vad man ska äta. Att gå på toaletten inomhus. Att styra över sin egen tid. Det är några av de saker som de värnpliktiga längtar efter när det blivit dags för ett historiskt utryck.
– Det är klart kul att ha mer kontroll över sitt liv, men jag kommer sakna plutonen och kompaniet, och majoriteten av befälen, skojar Simon Johansson från Stockholm.

Kvínnlig värnpliktig
Kvínnlig värnpliktig
"Jag har väntat på den här dagen länge nu", säger Adina Bengtsson från Ljusdal. Foto: Försvarsmakten
Manlig värnpliktig
"Jag kommer sakna plutonen och kompaniet", säger Simon Johansson från Stockholm. Foto: Försvarsmakten

Nu rycker 130 värnpliktiga ut från grundutbildningen på Dalregementet. Det är den första kullen sedan Dalregementet återetablerades.

– Jag har väntat på den här dagen länge nu, säger värnpliktiga Adina Bengtsson från Ljusdal.

Sedan inryckningen i augusti har de fyra plutonerna hunnit med en lång utbildning som bland annat innehållit egna övningar med kompaniet och den stora nationella militärövningen Aurora. Just övningar och andra moment som bryter av utbildningen lyfts fram som höjdpunkter.

– Jag hade som roligast sista biten av Aurora. Det hände massor av nya grejer. Man var på spänn hela tiden och lyssnade efter saker i skogen och hör röster man inte hört förr. Då tänkte man ”oh shit”, säger Simon Johansson.


– Jag måste nästan säga strid i bebyggelse. Det var riktigt kul och lärorikt. Det var första gången vi var iväg från Falu skjutfält så det var väldigt stor skillnad från att öva i skogen. Det var dörrar och vinklar överallt, säger Adina Bengtsson.

Schyssta, pedagogiska och omtänksamma befäl, och hur snabbt grupperna kom samman lyfts fram som positiva saker under utbildningen. Även att man får lära känna varandra på ett annat sätt i och med att man lever nära tillsammans under flera månader.

– På gott och ont ska man veta, utbrister Adina.

Både Simon och Adina berättar att de utvecklats under värnplikten och förändrats till viss del. De tar inte längre grundläggande saker som tak över huvudet, värme och sömn för givet.

– Under vintern satt man och drömde om inomhusvärme, berättar Simon.

Adina håller med.

– Spontant tror jag att man har förändrats på något sätt. Saker man tar för givet i livet till vardags tar man inte alls för givet nu. Jag tänker att så här har många det hela tiden.

Snart är det dags för utryck. En dag som många värnpliktiga ser fram emot med blandade känslor. De tycker att det känns sorgligt att lämna de personer de kommit nära, men att det samtidigt blir skönt att få bestämma mer över sig själv igen.

– Jag saknar att kunna koppla av när jag vill. Nu kopplar man av när de säger att man får koppla av. Men man har blivit jäkligt bra på att sova när man kan, säger Simon.

– Det spontana jag kommer på är att välja själv vad jag vill äta. Vi har fått väldigt bra mat här men jag tänker främst på när vi är ute i skogen och käkar mat, de där påsarna. Så att välja själv det ser jag fram emot säger Adina Bengtsson.

– Och att gå på toaletten inomhus, avslutar Simon Johansson.