Folkfest på Gärdet när armén firar 500 år

Försvarsmaktens enda medarbetare med horn, ett kompani karoliner som går till attack och luftlandsättning av jägare. På lördag den 27 maj kommer det finnas något för alla när Försvarsmakten och armén firar 500 år.

Luftvärnssystem 103
Luftvärnssystem 103
På lördag den 27 maj kommer det finnas något för alla på Gärdet, bland annat Luftvärnssystem 103 (Patriot). Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Archer
Artillerisystem Archer visas också upp när Försvarsmakten och armén fyller 500 år. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
baggen Harald
Försvarsmaktens enda hornförsedda medarbetare, baggen Harald, Gotlands regementes maskot kommer också. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Dagen inleds med en rejäl knall klockan 10.00: kanonsalut och invigningstal. Därefter kan alla besökare uppleva en rad aktiviteter, utställningar och fordon från förr och nu. Samtliga arméförband, frivilligorganisationer, försvarsindustrin och försvarsmateriel kommer finnas på plats under dagen, med möjlighet att testa på allt från hur länge du kan sitta i jägarvila till att prata med förbandens yrkesinformatörer. Försvarsmaktens enda medarbetare med horn är såklart baggen Harald, Gotlands regementes maskot som tar sig över från ön.

Med tanke på det utlovade fina vädret och intresset för Försvarsmaktens verksamhet väntas storpublik, så kommer SL sätta in extra bussar och tåg – men lämna bilen hemma.

– Dessutom kommer en kvartett sammanstråla för första gången denna dag, säger arméchef Karl Engelbrektson.

Självklart handlar det om fyra av försvarsgrenens hyperaktuella vapensystem: Stridsvagn 122 (Leopard), Stridsfordon 90, artillerisystem Archer och Luftvärnssystem 103 (Patriot). Det är första gången som svensk allmänhet kan titta närmre på de här systemen och kanske också växla några ord med soldaterna som finns vid dem. Dagen avslutas med Arméns stora tapto klockan 19.15.

– Lördag är pingstafton och pingsten är hänryckningens tid. Som arméchef är jag verkligen hänryckt och entusiastisk för vad vi kommer kunna visa på Gärdet denna dag, så min uppmaning är att ingen missar denna chans, säger Karl Engelbrektson.

Hela programmet för Armén 500 år på Gärdet finns här.