Sveriges och Danmarks flygvapen i gemensam insats över Östersjön

Under torsdagen följde två svenska Jas 39 Gripen och två danska F-16 Fighting Falcon ett ryskt militärt flygplan av typen IL-20 Coot-A i luftrummet över Östersjön. Det är första gången som en synkroniserad insats genomförs på detta sätt. Under hela insatsen stod det svenska och det danska flygföretagen under egen nationell ledning.

flygplan
flygplan
Under torsdagen följde två svenska Jas 39 Gripen och två danska F-16 Fighting Falcon ett ryskt militärt flygplan av typen IL-20 Coot-A i luftrummet över Östersjön. Foto: Danska Flygvapnet
flygplan
Under torsdagen följde två svenska Jas 39 Gripen och två danska F-16 Fighting Falcon ett ryskt militärt flygplan av typen IL-20 Coot-A i luftrummet över Östersjön. Foto: Flygvapnet

Försvarsmakten bygger säkerhet tillsammans med andra. Det svenska och det danska flygvapnet har samövat under många år och kommit långt i samarbetet, det visar dagens på förhand planerade insats.

– Denna synkroniserade insats är ett bevis på vårt nära och goda samarbete med det danska flygvapnet. Tillsammans tar vi ansvar för att säkra luftrummet över Östersjön genom våra respektive beredskapsförband, säger ställföreträdande flygvapenchef Tommy Petersson.

Rutinuppdrag

Det var strax efter klockan 13 under torsdagen som de svenska och danska stridsflygplanen mötte det ryska militärflygplanet, som var på väg västerut, i området mellan Sverige, danska Själland och Bornholm.

– Vi ser ryska militära flyg patrullera över Östersjön med jämna mellanrum, så att skicka upp vår svenska incidentrote är ett rutinuppdrag för oss. Det är en del av vårt aktiva försvar, säger Tommy Petersson.

Efter att ha följt det ryska flygplanet rutt en tid återvände de tre nationerna till sina respektive hemmabaser.