Försvarsmaktens lag vann världens största cybersäkerhetsövning

Det svensk-isländska laget vann Locked Shields, världens största cybersäkerhetsövning. Försvarsmakten sammanhöll det svenska deltagandet under genomförandet på Ledningsregementet i Enköping. Dessutom deltog representanter från finanssektorn och sektorn för elektronisk kommunikation från båda länderna.

Lagledarna för det svensk-isländska laget
Lagledarna för det svensk-isländska laget
Vi vann! Lagledarna för det segrande svensk-isländska laget: Brynja Huld Óskarsdóttir och Patrik Fältström. Foto: Ola Berglind
Sex personer framför datorskärmar
Locked Shields är världens största tävling i cybersäkerhet. Övningen är både teknisk och strategisk. Foto: Ola Berglind
Tre personer framför en skärm
Johan Pekkari tillsammans med statssekreterare Johan Berggren och politiskt sakkunnig Cornelia Norman från Försvarsdepartementet. Foto: Ola Berglind

I år deltog Sverige tillsammans med Island eftersom Island inte varit med tidigare. Syftet med Locked Shields 2023 från svensk sida var att öva deltagare från finanssektorn, och sektorn för elektronisk kommunikation att enskilt och tillsammans hantera en större realistisk cybersäkerhetshändelse. Även från Island kom deltagarna primärt från samma sektorer. Övningsmomenten var utformade på sådan sätt att de skulle kunna skett i deras vardag.

Försvarsmakten stod för allt det praktiska runt övningen som genomfördes på Ledningsregementet i Enköping. Dessutom deltog Försvarsmakten i övningsledningen på plats i Tallinn i Estland.

Generalmajor Johan Pekkari, ansvarig för cyberförsvar, besökte övningen under torsdagen.

– Det var intressant att besöka en så här stor cybersäkerhetsövning och se hur det går till. Deltagarna var engagerade och fokuserade. Det är imponerande att se hur ett tillfälligt sammansatt lag kan prestera på den här nivån, säger han.

Försvarsmakten ser det som viktigt att aktörer inom totalförsvaret övas i realistiska cybersäkerhetsövningar och bjuder därför in olika sektorer olika år till Locked Shields.
– Den här typen av cybersäkerhetsövning är ett värdefullt sätt att öka förmågan på bredden, konstaterar Johan Pekkari.

Försvarsmakten tackar alla som deltagit i det svensk-isländska laget för en otrolig prestation.
– Det är fantastiskt kul! Det är bara att gratulera alla inblandade, säger Johan Pekkari.

Locked Shields är världens största övning i cybersäkerhet och samlar i år över 3000 deltagare från hela världen. Övningen anordnas årligen av Nato Cooperative Cyber Defense Centre of Excellence (CCDCOE) i Tallinn. Den internationella övningen är både teknisk och strategisk. Övningen utgörs av operativa komplexa och realistiska delmoment.