ÖB i Sälen: Säkerhetsläget är en angelägenhet för alla medborgare

Under måndagen höll överbefälhavaren sitt anförande vid Folk och Försvars rikskonferens. Till stor del handlade det om hans synpunkter på Rysslands anfallskrig mot Ukraina, det stundande Natomedlemskapet och EU-ordförandeskapet men också om Försvarsmaktens tillväxt.

öb
öb
Överbefälhavare Micael Bydén talade vid Folk och Försvars rikskonferens under måndagseftermiddagen. Foto: Försvarsmakten
mc-ordonnans
"När det inte finns el eller samband måste man kunna ge order genom papper och penna, förmedlade genom mc-ordonnans", sa ÖB i sitt tal. Foto: Ida Folkesson/Försvarsmakten

– Ryssland har slungat in Europa i det allvarligaste säkerhetsläget sedan kalla krigets allra kallaste dagar. Det har genererat en rad mycket djupgående förändringar i Sverige, inledde ÖB Micael Bydén sitt tal.

ÖB konstaterade att hans medarbetare arbetat hårt under 2022 och ser ingen vila i siktet. Han lyfte dessutom tre områden med lärdomar från kriget i Ukraina.
– Vi har på goda grunder ambitioner inom cyber, rymd och avancerade ledningssystem. Vi måste också ha förmåga att verka när det inte finns el eller samband. När det blir tyst och mörkt. Till exempel att kunna ge order genom papper och penna, förmedlade genom mc-ordonnans.

Han betonade också att det krävs ökad tillgänglighet på befintlig materiel och fungerande försörjnings- och logistikkedjor. Men även förmågan att snabbt implementera och använda ny, inte sällan civil teknik på stridsfältet.
– En av de mer uppenbara förmågorna att beundra i det ukrainska försvaret, sa Micael Bydén och tillade att säkerhetsläget är en angelägenhet för alla medborgare.

Se hela anförandet på Folk och Försvars Youtubekanal
Läs hela anförandet här.