Rickard Johansson blir chef för Första divisionen

Försvarsmakten växer och är i färd med att skapa en armédivision, något som Sverige inte haft under ett antal år. Överste Rickard Johansson har utsetts till chef för Första divisionen (1.divisionen) – och befordrades till brigadgeneral under en ceremoni vid arméstaben i Enköping.

Aurora 17
Aurora 17
Under vårens kommande storövning Försvarsmaktsövning Aurora 23 ska Första divisionen ha en initial förmåga att leda brigaderna. Arkivbild från Aurora 17. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Rickard Johansson och Karl Engelbrektson
Arméchefen Karl Engelbrektson befordrade överste Rickard Johansson till brigadgeneral. Foto: Camilla Huldt/Försvarsmakten

Det var i samband med den senaste armékonferensen som arméchefen Karl Engelbrektson befordrade överste Rickard Johansson, som dessutom är chef för Markstridsskolan, till brigadgeneral.

arméchef befordrar Rickard Johansson
Markstridsskolans chef Rickard Johansson har utsetts till chef för Första divisionen. Foto: Camilla Huldt/Försvarsmakten

– Att få den här uppgiften och den här befattningen är inte bara hedersamt utan även fyllt med en stor portion ansvar. Med det omvärldsläge vi har nu, där det tonar upp sig mörka moln vid horisonten, måste jag i värsta fall vara beredd att axla ett enormt ansvar, säger arméns nya divisionschef, och fortsätter:
– Detta är någonting som jag värderar i stort sett varje dag jag går till jobbet, och som jag levt med vid mina insatser. Jag ska kunna leva i konsekvenserna av mina beslut.

Riksdagen har i försvarsbeslutet för 2021-2025 beslutat att antalet armébrigader ska öka från två till fyra. En brigad rymmer cirka 5 000 personer, och innehåller alla de vapensystem och förmågor som behövs för att armén ska kunna slå tillbaka en fiende på svensk mark: stridsvagnar, artilleri, luftvärn, ingenjörförband, ledning/samband, logistik/transporter och underrättelser.

För att kunna leda flera armébrigader krävs en högre ledningsnivå: Divisionen. Divisionschefen är brigadgeneral, och stöttas av divisionsstaben (ca 90 personer).

Under vårens kommande storövning Försvarsmaktsövning Aurora 23 ska Första divisionen ha en initial förmåga att leda brigaderna. Förmågan ska vara fullt utvecklad 2025.

Arméchefens val att divisionschefen Rickard Johansson dessutom ska vara chef för MSS bygger på sambandet mellan Markstridsskolans uppdrag att utveckla divisionen och divisionschefen uppgift att leda den i krigsorganisationen.

– Chefen för Markstridsskolan kan i det här fallet både vara en kravställare och ha ansvar för att följa upp utfallet. Med andra ord mandat att såväl kunna peka på vad som behöver rättas till under den pågående utvecklingsfasen, som att skicka styrkommandon in i arméstaben eller ut till förbanden om att justera saker och ting för att nå de krigsmålsättningar som armén satt upp, säger arméns nyutnämnda divisionschef, brigadgeneral Rickard Johansson.