Försvarsmaktens multisportlag tvåa i VM

Under veckan har över 70 lag från världens alla hörn deltagit i VM i Adventure Racing i Paraguay. Safat (Swedish Armed Forces Adventure Team) som är Försvarsmaktens elitlag i multisport gick i mål på en välförtjänt andraplats efter fyra dygn och 15 timmars tävlande.

Safat
Safat
Safat, Försvarsmakten elitlag i multisport, tog silver i årets världsmästerskap i multisport. Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten
paddling
Safat består av John Karlsson, Malin Hjalmarsson, Oskar Svärd och Erik Jonsson. Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten
cykling
Cykelmomenten var utmanande, de krävde inte sällan att man bar cyklarna. Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten
multisportlag
Totalt var det 73 lag från världens alla hörn som skulle göra upp i Paraguyas fuktiga och djurtäta djungelmiljöer.

Årets bana kom att bli en av de svåraste banorna någonsin, med extremt svårnavigerad terräng och kartor som lämnade en del att önska. Safat har sprungit, cyklat och paddlat i tuffa förhållanden och med väldigt lite sömn.

Under tävlingens tredje dag kom även ett riktigt rejält skyfall som gjorde det hela ännu mer utmanande, inte minst under cykelmomenten, som inte sällan krävde att man bar eller tryckte cyklarna framför sig.

safat
Den oerhört svåra terrängen tog ut sin rätt. Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten

– Det här är den starkaste insats vi någonsin gjort, men tyvärr räckte det inte hela vägen, säger lagkapteten John Karlsson.

Safat som hade mästartiteln från förra året åkte över till Sydamerika med siktet inställt på att försvara titeln. Inför tävlingen var laget rankat tvåa i världen efter ett av Estlands lag, men det lag som var favorittippat var Avaya från Nya Zeeland med inte mindre än sju VM-guld genom åren.

Tävlingen var jämn och oerhört spännande ända in till sista sträckan. Safat och Avaya turades om att inneha ledningen under föregående sträckor, med estländarna hack i häl större delen av loppet.

Safat kämpade på hårt och hade viss segervittring sent i loppet, men under de sista två sträckorna började tröttheten och den oerhört svåra terrängen ta ut sin rätt på svenskarna och de navigeringsstarka och rutinerade team Avaya blev till slut för svåra och Safat fick nöja sig med ett VM-silver.

Men tack vare det kommer laget med största sannolikhet ändå gå upp som etta i världsrankingen.

Swedish Armed Forces Adventure Team består av John Karlsson, Malin Hjalmarsson, Oskar Svärd och Erik Jonsson.