Omfattande beredskapskontroll i norr

Just nu genomför Försvarsmakten en oanmäld beredskapskontroll strax norr om Kalix. Övningen omfattar cirka 700 soldater från olika arméförband och kommer att pågå till slutet av veckan.

stridsvagn
stridsvagn
Försvarsmakten genomför nu en oanmäld beredskapskontroll strax norr om Kalix med cirka 700 soldater från olika arméförband. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
soldater
Ordergivning i terrängen på Lombens skjutfält. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
soldat
Soldat ur Norrbottens regemente som deltar i beredskapskontrollen. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
militärfordon
Bodens artilleriregemente deltar bland annat med artilleripjäsen Archer. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
militärfordon
Bodens artilleriregemente deltar bland annat med artilleripjäsen Archer. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
archer
En Archerpjäs avfyrar en granat. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
stridsvagn
Stridsvagn 122 ur Skaraborgs regemente på Lombens skjutfält norr om Kalix. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
granatgevärsskytt
Soldat som deltar i beredskapskontrollen. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
maskerad soldat
Soldat som deltar i beredskapskontrollen. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

– Det vi kontrollerar är bland annat förbandens förmåga att med kort varsel förflytta sig från olika delar av landet till norra Sverige, för att väl där lösa en rad varierande stridsuppgifter, säger Bengt Fransson som är ansvarig övningsledare.

Bengt Fransson
Bengt Fransson är ansvarig övningsledare. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Just nu pågår skarpskjutning med bland annat stridsvagnar, artilleripjäser och jägarförband på Lombens skjutfält norr om Kalix.

– Att pröva arméns förmåga att lösa uppgifter med skarp ammunition är en mycket viktig del i en beredskapskontroll. Det är först då vi ser att hela systemet fungerar fullt ut, säger Bengt Fransson.

Beredskapskontroller är insatschefens verktyg för att säkerställa att förbanden klarar kraven på beredskap och tillgänglighet.

– Så här långt har beredskapskontrollen visat att vi har förmågan att snabbt samla och samträna olika enheter för att sedan lösa en skarp uppgift. Vi är redo att försvara Sverige där det behövs, när det behövs, säger Bengt Fransson.

De svenska förband som deltar i beredskapsövningen kommer från I 19, P 4, K 4, A 8, T 2, Livgardet, LedR, Swedec, FMTIS, FMTS och FömedC. Dessutom ansvarar FMLOG för de operativa transporterna med stöd av militärregionerna.