Nijmegenmarschen – utmaning och samarbete utöver det vanliga

Att dricka vatten, byta strumpor och tejpa fötterna har nog aldrig varit så viktigt. I juli åkte soldater och officerare från hela Sverige och världen ner till staden Nijmegen i Nederländerna för att delta på 4Daagse, en fyradagarsmarsch på fyra mil om dagen. Sverige har varit representerade sedan 60-talet och i år fortsatte traditionen efter ett uppehåll på grund av covid-19.

Svenska soldater i kamoflage marscherar. Det är soligt ute.
Svenska soldater i kamoflage marscherar. Det är soligt ute.
Marschen är 4 mil om dagen. Då krävs ordentliga förberedelser och ibland även lättnad i klädseln. Med anledning av den extrema hettan beslutades det om vissa avsteg från reglementet, däribland att deltagarna kunde bära delegationens funktionströja. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
Soldater står uppställda på rad framför sina delegationer. En svensk soldat i m90-mönster står längst fram.
Kamp Heumensoord huserar inte bara deltagarna, utan är även en plats för ett antal ceremonier där många nationer deltar, däribland Sverige. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
En soldat skakar hand med en officer efter att ha tagit emot en medalj. Medaljer hänger på hans bröst på en jacka i M90-kamoflage.
En soldat mottar medaljen av Peter Öberg som representerade Hemvärnet under Nijmegenmarschen. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
Sjukvårdare plåstrar om en fot.
I sjukvårdstältet arbetar svenska, norska, finska och danska sjukvårdare sida vid sida för att ta hand om de nordiska deltagarna. I tältet benämns länderna tillsammans som "Norden". Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
Tre uniformerade officerare står och ler mot kameran.
Delegationscheferna deltar på flera sammankomster med många internationella deltagare. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
Nijmegenmedaljen i guld hänger på någons bröst, utanpå en fältjacka i kamoflagemönster.
Nijmegenmedaljen kännetecknas av det gulgröna bandet. Beroende på hur många gånger man har genomfört marschen kan medaljen se olika ut, eller ha en pin med ett nummer på bandet. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
En mängd människor står och kollar på en talare. I fokus är den svenska försvarsattachén i Nederländerna.
Många internationella deltagare återfinns på ceremonierna. I bilder syns den svenska försvarsattachén i Nederländerna tillsammans med Nederländernas förre detta försvarsminister. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten

För den 104:e gången samlades soldater i den nederländska staden för att marschera fyra mil i fyra dagar. Och det går inte att säga att 4Daagse, som den heter på nederländska, bara är en marsch, för utmed marschvägen står tusentals människor som hejar på och festar utan återhållsamhet för de tusentals deltagarna. I år drygt 38 000 civila och militära gångare som marscherar.

Ludvig Eklund och Tuva Durgé jobbar på 12:e motoriserade skyttebataljonen på Livgardet och har under semestern åkt ner för att delta på marschen. De har precis kommit i mål då de ger sina bästa erfarenheter från marschen:

– Tejpa fötterna, det är mitt tips. Tejpa fötterna! säger Ludvig som precis som Tuva genomfört sin allra första marsch.​

Två soldater sitter i gräset och ler mot kameran.
Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten

​Ludvig fortsätter:

– Det är väldigt kul. Ont i fötterna, men kul, fortsätter han.

Tuva Durgé har med Ludvig Edlund tagit emot den första valören av Nijmegenmedaljen:

– Nu känns det riktigt bra. Men jag har fått någon fruktansvärd respekt för mina fötter.

Nästan 300 svenskar genomförde Nijmegenmarschen tillsammans med runt 6000 militära deltagare. Denna marsch blev annorlunda. Extrem hetta gjorde att den första marschdagen ställdes in, följt av både utmanande värme och regnoväder följande dagar. Sista marschdagen kunde deltagarna till slut ta emot marschmedaljen. På frågan om varför man borde genomföra marschen svarar Tuva Durgé:

– Du borde göra det på grund av känslan då du är klar. Men inför kan du aldrig marschträna för mycket.

Samarbete över gränser

Fyrdagarsmarschen är en utmaning både fysiskt och psykiskt på 16 mil, som lockar både militärer och civila från hela världen. Bland de militära deltagarna fanns 34 länder representerade på Kamp Heumensoord, den militärbas som byggs upp tillfälligt på de tre veckor som föregår marschen. Campen är inte bara en plats för att husera deltagare, utan en plats för samarbete och samverkan mellan de 34 nationer som finns representerade. Inte bara för deltagare, som kan umgås över nationsgränser i partytält och matsal, utan representation på ceremonier och evenemang för mer medaljprydda representanter från de många försvarsmakterna.

Kamp Heumensoord är också en plats för internationellt samarbete och arbete över gränser och tillsammans med andra. Sjukvårdspersonal, rastplatspersonal och stabspersonal samarbetar ständigt med andra nationaliteter. För de nordiska länderna som deltar – Sverige, Finland, Norge och Danmark – är samarbetet unikt. Gemensam sjukvård och rastplatser gör att vilken nordisk deltagare som helst går till vilken nordisk sjukvårdare eller rastplatspersonal som helst, oavsett nationalitet. På campen utgjorde det nordiska samarbetet ett föredöme som arrangören, den nederländska försvarsmakten, hyllade. Och mycket av den frivilligpersonal som deltog uppskattade erfarenheterna av att jobba internationellt.

Efter årets deltagande kunde deltagare och personal åka hem med en bra känsla i magen. Goda förberedelser hos deltagarna ledde till få som avbröt. Och ett gott samarbete mellan de nordiska länderna och ett bra arbete hos den svenska delegationen gjorde att personalen kunde lämna Kamp Heumensoord men vetskapen om att representationen av Sverige har varit god. 

Fakta

Det svenska deltagandet i Nijmegenmarschen anordnas av Försvarsutbildarna på uppdrag av Försvarsmakten. Personalens deltagande sker på ideell basis och deltagandet för gångare sker utanför arbetstid. Både Försvarsmaktens personal och frivilliga försvarsorganisationer liksom hemvärn deltar på marschen. 

Marschen är 16 mil totalt, runt 4 mil per dag, och deltagarna går olika slingor runt staden Nijmegen varje dag. I år, 2022, blev första dagen inställd med anledning av det varma vädret och den totala distansen blev 12 mil.