Undvik skyddsobjekten och få en problemfri sommar till sjöss

Sveriges skärgårdar är en fantastisk plats som lockar tusentals besökare varje år. För dig som planerar att vistas där är det dock viktigt att känna till och förstå Försvarsmaktens olika tillträdesförbud. På så sätt ökar chansen att din vistelse, semester och sommar till sjöss blir så avslappnad och skön som du planerat.

Fartyg på vatten
Fartyg på vatten
Skyddsobjekten patrulleras regelbundet. Foto: Maja Hansson
Förbudsskylt skyddsobjekt
I anslutning till skyddsobjekten finns skyltar anslagna. Foto: Jenny Ringström

Både på fastlandet och i skärgården finns flera skyddsobjekt. Ett skyddsobjekt är ett område eller ett objekt som har förklarats som skyddsobjekt med stöd av skyddslagen. Det innebär att allmänhetens tillträde begränsas eller helt förbjuds, det är även oftast fotoförbud på dessa områden. Bestämmelserna finns till framför allt för att ge ett ökat skydd mot sabotage, terrorism, spioneri eller kriminalitet, men även för din egen säkerhet. Tänk på att även vissa områden på vatten kan vara skyddsobjekt, området är då utmärkt med gula bojar.

Skyddsobjekten patrulleras regelbundet med hjälp av stridsbåtar och utbildade skyddsvakter. Den som befinner sig på ett skyddsobjekt kan få dryga böter eller till och med fängelse.

I skärgården finns det framför allt tre typer av skyddsobjekt: skyddsobjekt med tillträdesförbud, skyddsobjekt med tillträdesförbud när farlig verksamhet bedrivs och skyddsobjekt med ankrings-, dyknings- och fiskeförbud.

Skyddsobjekt med tillträdesförbud

I anslutning till dessa skyddsobjekt finns skyltar anslagna. De kan se ut på olika sätt men det är viktigt att du följer de anvisningar som framgår. Dessa skyddsobjekt kan också vara utmärkta på exempelvis sjökort. Överträdelse av tillträdesförbud innebär straffansvar för brott mot skyddslagen och ger vanligtvis böter men kan också ge fängelse i upp till ett år. Du är därför skyldig att ta del av eventuella tillträdesbegränsningar innan du går in på ett skyddsobjekt.

Skyddsobjekt med tillträdesförbud när farlig verksamhet bedrivs

Denna typ av skyddsobjekt utgör ofta våra skjutfält och skjutområden. Farlig verksamhet kan exempelvis vara skjutningar och sprängningar och därför är det viktigt att du tar varningsskyltar, avspärrningar och anslag på största allvar. Vi publicerar dessutom regelbundet information om tillträdesförbud och skjutvarningar för skjutfälten på vår webbplats. När vi inte genomför farlig verksamhet har du tillträde till området. Kom ihåg att aldrig röra vid ammunition.

Skyddsobjekt med ankrings-, dyknings- och fiskeförbud

Beslut om denna typ av skyddsobjekt syftar till att skydda känslig infrastruktur – både civil och militär. Skyddsobjektens områden framgår av sjökort och kan vara vidsträckta. Här ingår till exempel området mellan Ornö och Utö, samt området kring Stora björn. Dessa skyddsobjekt får du beträda men inte ankra, dyka och/eller fiska vid.